Η σημαία της Ελλάδας κυματίζει σε πρώτο πλάνο στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους (αρθ. 139, Δεκέμβριος 2020-Ιανουάριος 2021) του περιοδικού Monocle, που φέρει τον τίτλο «Οι σούπερ σταρ της ήπιας ισχύος». Προφανώς, λοιπόν, η συντακτική ομάδα του περιοδικού και πρώτος ο διευθυντής της, Τάιλερ Μπρουλέ, θεωρούν πως τα στοιχεία τα οποία έχουν συλλέξει και η εικόνα την οποία έχουν σχηματίσει οδηγούν στο συμπέρασμα πως η χώρα μας ξεχώρισε στη διάρκεια της πολύ δύσκολης χρονιάς που τελειώνει σε μερικές ημέρες – και μάλιστα περισσότερο από τις άλλες χώρες που βλέπουν τις σημαίες τους στο ίδιο εξώφυλλο, όπως είναι η Ιαπωνία, η Ελβετία και η Νότιος Κορέα.

«Η αποτίμηση της ήπιας ισχύος σε καλούς καιρούς μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση. Όμως, το 2020 ήταν το έτος κατά το οποίο η έννοια της ήπιας ισχύος, μαζί με αμέτρητα άλλα πράγματα, επανακαθορίστηκε πλήρως. Καθώς η πανδημία του κοροναϊού επέλαυνε σε ολόκληρο τον πλανήτη, μεγάλες και μικρές χώρες άρχισαν να κοιτούν προς το εσωτερικό τους. Τα σύνορα έκλεισαν την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις, εύλογα, συγκέντρωσαν τους πολιτικούς και οικονομικούς τους πόρους, όπως και την προσοχή τους, στις εγχώριες ανάγκες. Μαζί με τα πάρτι, τις χειραψίες και τα διασυνοριακά ταξίδια, η διπλωματία υποχώρησε πολλές θέσεις στις παγκόσμιες προτεραιότητες», σημειώνει το περιοδικό στην αρχή του άρθρου που παρουσιάζει την έρευνα για την «ήπια ισχύ».

Σε αυτό δε το φόντο, το Monocle θεωρεί ότι η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από πολλές άλλες χώρες – αν όχι όλες – ενώ μπορεί να τα πάει ακόμη καλύτερα στο μέλλον.