Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτά τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά

Αυτά τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή βασιλόπιτα; Μήπως...τίποτα από όλα; Η απάντηση θέλει σκέψη.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνονται επίκαιρα 3 δημοφιλή οικογενειακά γλυκίσματα: τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και η βασιλόπιτα. Και τα τρία είναι συνυφασμένα με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Τα παιδιά τα λατρεύουν  και καθώς βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες εκτεθειμένα μες στο σπίτι, είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτά και η κατανάλωσή τους. Όλα τα παιδιά χρειάζονται μέτρο στην κατανάλωση, ορισμένα, όμως, δεν πρέπει να φάνε καθόλου. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που κάποια παιδιά θα πρέπει να τα αποφύγουν θα λόγους υγείας.

Μελομακάρονα

Δεν πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά κάτω των 12 μηνών. Και αυτό, διότι το μέλι γενικώς είναι επικίνδυνο, επειδή μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, αν περιέχει ένα μικρόβιο της αλλαντίασης το παιδί μπορεί να πάθει οξεία τροφική δημλητηρίαση.
Το καρύδι σε μερικά παιδιά μπορεί να προκαλέσει αλλεργία με κοκκινίλες στο δέρμα, αλλά και σε σοβαρές περιπτώσεις δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης, σε παιδιά κάτω των 4 ετών είναι επικίνδυνο να προκαλέσει πνιγμό, αν τους σταθεί στο λαιμό.

Το μέτρο ισχύει και για τους μεγάλους!

Κουραμπιέδες

Ο κουραμπιές, αν και είναι πολύ νόστιμος, υστερεί έναντι του μελομακάρονου λόγω επιβαρυντικών υλικών. Περιέχει βούτυρο, το οποιο υπάγεται στα λεγόμενα κακά κορεσμένα λιπαρά. Όσο πιο βαρύ είναι το βούτυρο, τόσο και πιο μυρωδάτος είναι ο κουραμπιές. Αυτά τα λιπαρά κάνουν κακό στην καρδιά και στα αγγεία, αυξάνουν την χοληστερίνη και δίνουν πολλές θερμίδες.
Η ζάχαρη, η οποία είναι αναπόσπαστη για τον κουραμπιέ, δίνει πολλές περιττές θερμίδες, μειώνει το αμυντικό σύστημα του παιδιού, αυξάνει το ρίσκο καρδιακών και αγγειακών παθήσεων, προκαλεί χρόνιες φλεγμονές, αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, προκαλεί λίπος στο συκώτι, προκαλεί ακμή, συμβάλει στην εμφάνιση κατάθλιψης και πολλά άλλα.

Από την άλλη, ο κουραμπιές περιέχει αμύγδαλα, που είναι μεν πολύ θρεπτικά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, όπως και κίνδυνο πνιγμού σε παιδιά κάτω από 4 ετών.

Τινάξτε την επιπλέον ζάχαρη από το κομμάτι που θα φάει το παιδί και δώστε το σε μικρότερες μπουκιές

Βασιλόπιτα

Η βασιλόπιτα είναι βασικά ένα κέικ, το οποίο, όμως, παρασκευάζεται με πολύ διαφορετικές συνταγές και προσθήκη συστατικών κατά βούληση, τα οποία αυξάνουν τις θερμίδες και τις βλαβερές συνέπειες ανάλογα με το περιεχόμενο. Το βούτυρο είναι απαραίτητο και είναι γεμάτο κορεσμένα κακά λιπαρά, επιβλαβή για την καρδιά και τα αγγεία και την ενίσχυση της χοληστερίνης. Η ζάχαρη που πασπαλίζεται πάνω από το γλυκό , προσδίδει όλα τα γνωστά αρνητικά της. Το καλό είναι ότι περιέχει ασπράδια αυγού και γάλα. Αυτά δίνουν πολλές βιταμίνες Α,Β,Ε και ασβέστιο.

Μερικές συνταγές περιέχουν ξύσμα πορτοκαλιού αλλά και άλλα φρούτα, τα οποία δίνουν βιταμίνες χρήσιμες για τον οργανισμό. Ένα κανονικό κομμάτι βασιλόπιτας μπορεί να δώσει μέχρι και 350 θερμίδες και 20 γραμμάρια λιπαρά. Είναι το πιο ασφαλές γιορτινό γλύκισμα για τα παιδιά, ειδικά αν δημιουργήσετε μικρές μπουκιές.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024