Ήταν 1η Δεκεμβρίου του 1955 όταν μια μαύρη μοδίστρα από το Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα έδωσε με μια απλή και γενναία κίνησή της ώθηση στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα στην Αμερική.

Σαν σήμερα, πριν από 65 χρόνια η Ρόζα Παρκς αρνήθηκε να σηκωθεί από την θέση της για να κάτσει ένας λευκός, αψηφώντας τον νόμο για τον διαχωρισμό μαύρων και λευκών που ήθελε τους πρώτους να κάθονται μονάχα στο πίσω μέρος των λεωφορείων.

Η κίνησή της έμελλε να οδηγήσει τελικά στην κατάργηση του διαχωρισμού στον αμερικάνικο νότο.

Το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου 1955 η 42χρονη Ρόζα Παρκς επέστρεφε σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και κάθισε στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου.

Καθώς το λεωφορείο άρχισε να γεμίζει ο οδηγός απαίτησε από την Παρκς να μετακινηθεί στο πίσω μέρος ώστε ένας από το τους λευκούς επιβάτες να πάρει την θέση της. Η Πάρκς αρνήθηκε.

Η αστυνομία κλήθηκε στο σημείο και προχώρησε στη σύλληψή της. Τέσσερις μέρες αργότερα η Ρόζα Παρκς καταδικάστηκε για παραβίαση του νόμου περί διαχωρισμού.

Η τοπική μαύρη κοινότητα με επικεφαλής τον νεαρό Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζ. κινητοποιήθηκε και ξεκίνησε μποϊκοτάζ των λεωφορείων το οποίο κράτησε 381 ημέρες. Τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι ο διαχωρισμός των ανθρώπων στα λεωφορεία ήταν αντισυνταγματικός. Ωστόσο η παύση του διαχωρισμού σε εθνικό επίπεδο ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1964.

Η Ρόζα Παρκς, που έφυγε από τη ζωή στα 92 της, τον Οκτώβριο του 2005, είχε γράψει στην αυτοβιογραφία της: «Πολλοί λένε ότι δεν έδωσα τη θέση μου επειδή ήμουν κουρασμένη αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν ήμουν κουρασμένη σωματικά… Όχι, είχα απλά κουραστεί να υποχωρώ».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο