Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαν σήμερα η Ρόζα Παρκς αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της για να καθίσει λευκός

Σαν σήμερα η Ρόζα Παρκς αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της για να καθίσει λευκός

Πριν από 65 χρόνια μια μαύρη μοδίστρα πυροδότησε το μεγάλο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα στην Αμερική με μια απλή και γενναία πράξη.

Ήταν 1η Δεκεμβρίου του 1955 όταν μια μαύρη μοδίστρα από το Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα έδωσε με μια απλή και γενναία κίνησή της ώθηση στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα στην Αμερική.

Σαν σήμερα, πριν από 65 χρόνια η Ρόζα Παρκς αρνήθηκε να σηκωθεί από την θέση της για να κάτσει ένας λευκός, αψηφώντας τον νόμο για τον διαχωρισμό μαύρων και λευκών που ήθελε τους πρώτους να κάθονται μονάχα στο πίσω μέρος των λεωφορείων.

Η κίνησή της έμελλε να οδηγήσει τελικά στην κατάργηση του διαχωρισμού στον αμερικάνικο νότο.

Το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου 1955 η 42χρονη Ρόζα Παρκς επέστρεφε σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και κάθισε στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου.

Καθώς το λεωφορείο άρχισε να γεμίζει ο οδηγός απαίτησε από την Παρκς να μετακινηθεί στο πίσω μέρος ώστε ένας από το τους λευκούς επιβάτες να πάρει την θέση της. Η Πάρκς αρνήθηκε.

Η αστυνομία κλήθηκε στο σημείο και προχώρησε στη σύλληψή της. Τέσσερις μέρες αργότερα η Ρόζα Παρκς καταδικάστηκε για παραβίαση του νόμου περί διαχωρισμού.

Η τοπική μαύρη κοινότητα με επικεφαλής τον νεαρό Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζ. κινητοποιήθηκε και ξεκίνησε μποϊκοτάζ των λεωφορείων το οποίο κράτησε 381 ημέρες. Τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι ο διαχωρισμός των ανθρώπων στα λεωφορεία ήταν αντισυνταγματικός. Ωστόσο η παύση του διαχωρισμού σε εθνικό επίπεδο ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1964.

Η Ρόζα Παρκς, που έφυγε από τη ζωή στα 92 της, τον Οκτώβριο του 2005, είχε γράψει στην αυτοβιογραφία της: «Πολλοί λένε ότι δεν έδωσα τη θέση μου επειδή ήμουν κουρασμένη αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν ήμουν κουρασμένη σωματικά… Όχι, είχα απλά κουραστεί να υποχωρώ».

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024