Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι γνωρίζετε για το slow food και την φιλοσοφία του;

Τι γνωρίζετε για το slow food και την φιλοσοφία του;

H διάσωση της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, ο σεβασμός στην πρώτη ύλη και η κατανάλωση εποχικών προϊόντων ανήκουν στις βασικές αρχές του οικο-γαστρονομικού αυτού κινήματος.

Το slow food είναι ένα κίνημα οικο-γαστρονομίας, το οποίο με τις δράσεις του από μέλη σε κάθε γωνιά του κόσμου ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια διαφορετική φιλοσοφία στην διατροφική τους καθημερινότητα. Σαν μια Greenpeace Η έγκριτη εφημερίδα Wall Street Journal χαρακτήρισε το εν λόγω κίνημα μια…Greenpeace της διατροφής. Ο βασικός στόχος είναι η εμπέδωση του δικαιώματος όλων μας σε καλό, καθαρό και «δίκαιο» φαγητό.


Το κίνημα του Slow Food ιδρύθηκε το 1986 από τον Ιταλό Carlo Petrini και είναι το αποτέλεσμα μιας δυνατής προσπάθειας αντίδρασης στην τυποποίηση της γεύσης και του πολιτισμού από τις βιομηχανίες τροφίμων. Οι υποστηρικτές του σε τον κόσμο αποδίδουν τον δικό τους φόρο τιμής στο φαγητό ενώνοντας τις ηθικές αξίες με την απόλαυση σε μια γαστρονομική ιδεολογία. Το σήμα κατατεθέν τους είναι ένα σαλιγκάρι, καθώς η φιλοσοφία του κινήματος προωθεί ρυθμούς πιο αργούς, έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις διατροφικές και όχι μόνο αξίες. Στηρίζεται δηλαδή σε μια λογική αντίστασης στη σημερινή ισοπέδωση της γεύσης από το fast food και προωθεί την προσέγγιση στη γαστρονομική παράδοση των λαών και το σεβασμό στο περιβάλλον με την κατανάλωση εποχικών και φρέσκων πρώτων υλών.

Το κίνημα είναι ουσιαστικά η ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό μοντέλο διατροφής που στηρίζεται στην «ταχυφαγία». Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αρχή έγινε από μια οργανωμένη ομάδα Ιταλών πολιτών στα μέσα της δεκαετίας του ’80, που αντέδρασε στην πρόθεση γνωστής αλυσίδας fast food να ανοίξει κατάστημα στην ιστορική Piazza di Spagna στη Pώμη.

Στην Ελλάδα, πρωτεργάτης του κινήματος είναι ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, που δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη με πρωτοποριακές κινήσεις για την ανάδειξη της δυναμικής της τοπικής κουζίνας. Στη Θράκη, τα τελευταία χρόνια γίνεται επίσης μια οργανωμένη προσπάθεια από μια ομάδα με ιδρυτή τον Παύλο Γεωργιάδη, που υποστηρίζει με σεβασμό τη φιλοσοφία του κινήματος. Σημαντικές προσπάθειες γίνονται με τη δημιουργία τοπικών παραρτημάτων και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Σήμερα ο κόσμος του Slow Food μετρά χιλιάδες ενεργά μέλη σε περισσότερες από 130 χώρες και η λογική των καινούργιων εστιατορίων που γίνονται talk of the town δεν απέχει πολύ από την φιλοσοφία του. Χάρη στο Slow Food, ανακαλύψαμε τα λεγόμενα «οχυρά γεύσης», διατροφικά είδη, δηλαδή, με εξαιρετική γαστρονομική αξία. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκουμε σπάνια τοπικά προϊόντα και κρασιά που παράγονται με παραδοσιακούς τρόπους που τα μέλη του κινήματος προσπαθούν να διατηρήσουν. Επίσης, εξοικειωνόμαστε με σπάνια είδη πανίδας, όπως φυλές βοοειδών και μαύρους χοίρους, που εκτρέφονται από κτηνοτρόφους, που βάζουν το δικό τους λιθαράκι στη διάσωση της αγροτικής βιοποικιλότητας.

Το Τορίνο στην Ιταλία κάθε δύο χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με χιλιάδες μέλη του κινήματος απ’ όλον τον πλανήτη να συγκεντρώνονται στην Παγκόσμια συνάντηση των Διατροφικών Κοινοτήτων. Το Slow Food υποστηρίζεται από τα μέλη του με μια συμβολική ετήσια συνδρομή (20 ευρώ και 15 ευρώ για τους νέους μέχρι 30 ετών) . Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024