Προετοιμασία 25′

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες)

60 γρ. ζάχαρη

60 γρ. ξίδι καλής ποιότητας ή μπαλσάμικο

60 γρ. χυμός φράουλας ή πορτοκαλιού

1 μέτριο κρεμμύδι λευκό ή κόκκινο, σε φέτες ή 6 κοκκάρια, κομμένα στη μέση

1 κεσεδάκι φράουλες βιολογικές, στη μέση ή στα 4

1 κεσεδάκι ντοματίνια βιολογικά, στη μέση ή στα 4

2 μικρά, βιολογικά αγγουράκια, σε μικρούς κύβους

1 πιπεριά Φλωρίνης, σε μπαστουνάκια

1 καυτερή πιπεριά

10-15 ελιές φιλέτο (καλαμών, λιανολιά ή τσακιστές)

200 γρ. φέτα, σε μικρούς κύβους

1 κ.σ. κάπαρη, ξαλμυρισμένη

2 κλαράκια βασιλικός ή δυόσμος

1 κ.σ. (κοφτό) κουκουνάρι καβουρδισμένο

Ανθός αλατιού

100 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει μια ανοιχτόχρωμη καραμέλα. Σβήνουμε με το ξίδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά να χάσει λίγο από την αψάδα του. Προσθέτουμε τον χυμό και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να συμπυκνωθεί στα 2/3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ή τα κοκκάρια και μαγειρεύουμε για 3 – 4 λεπτά μέχρι να γίνει ένα ελαφρύ γλυκόξινο σιρόπι και να μαγειρευτούν ελαφρά τα κρεμμύδια χωρίς να χάσουν την υφή τους. Αφήνουμε να κρυώσουν μέσα και να μαριναριστούν.

Απλώνουμε όλα τα υλικά σε μια φαρδιά πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα, γαρνίρουμε με τα φύλλα των μυρωδικών και ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ανθό αλατιού. Σερβίρουμε με προζυμένιο ψωμί.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ- Αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε λαχανικά που να μην έχουν μπει στο ψυγείο και την τρώμε σε θερμοκρασία δωματίου.

– Μπορούμε να βάλουμε και βύσσινα ή ροδάκινα το καλοκαίρι.

– Μπορούμε ως γαρνιτούρα να βάλουμε ψητές σαρδέλες, γαρίδες ή μαριναρισμένα ψάρια.

Πηγή: Γευσιγνώστης

Γράψτε το σχόλιο σας