Ακάρ : Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου
Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφο της αντικυβερνητικής εφημερίδας «Σοζτζού», ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, κυρίως τη Συνθήκη της Λωζάννης όσον αφορά το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου
Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφο της αντικυβερνητικής εφημερίδας «Σοζτζού», ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, κυρίως τη Συνθήκη της Λωζάννης όσον αφορά το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.
«Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συνθήκες. Τη στιγμή που η γειτονική μας χώρα μιλά για διεθνές δίκαιο και μας κατηγορεί για μη υπάρχουσες παρενοχλήσεις, παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης. Αν και στις συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947 αναφέρεται ρητά ότι τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, από το 1936 τα νησιά σταδιακά εξοπλίζονται» είπε.
Ο τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Τουρκία δε θα κλείσει τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο και σε καμία παραβίαση των τουρκικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ζήτησε δε από την Ελλάδα «να συμμορφωθεί με τις συνθήκες» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα, αλλά «δεν πρόκειται και να επιδείξουμε αδυναμία σε ό,τι αφορά την άμυνά μας».
Ο τούρκος υπουργός έκανε λόγο για «ανακολουθία μεταξύ χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου», κάτι που όπως ανέφερε «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
«Αν και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι 6 μίλια, εκείνοι ισχυρίζονται ότι ο εναέριος χώρος τους είναι 10 μίλια. Αυτές οι αξιώσεις είναι αντίθετες με τις σχέσεις καλής γειτονίας και ιδίως με τις διεθνείς συμφωνίες» υποστήριξε, λέγοντας ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό προηγούμενο και επανέλαβε τον πάγιο ισχυρισμό της Άγκυρας ότι «καμία απόφαση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία δεν έχει ελπίδα επιτυχίας».
Είπε επίσης ότι λόγω της πανδημίας του κοροναϊού δεν προχώρησε η εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί κατά τις επαφές Ελλάδας – Τουρκίας σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών.
«Οι αντιπροσωπείες μας είχαν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο εφαρμογής ΜΟΕ για το 2020. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις, δύο στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα. Η τέταρτη συνάντηση, που επρόκειτο να γίνει στην Άγκυρα, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη λόγω του κοροναϊού» είπε.
Πάντως, ο Ακάρ τόνισε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη συνέχιση των διμερών επαφών, καθώς θεωρεί ότι οι επαφές αυτές είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, ότι είναι υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαλόγου με την Ελλάδα.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραιά την Κυριακή λόγω του αγώνα δρόμου
- «Πόσο καλοί είναι οι συμπολίτες σου;»: Από τη Σουηδία ως τις ΗΠΑ, πώς κρίνουμε ηθικά ο ένας τον άλλον
- Ο Φρανσίσκο άλλαξε μάνατζερ και θέλει συμβόλαιο 2 εκατ. ευρώ ετησίως
- Επιβεβαίωση in-Δρομολογείται διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων από κοινού για ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ
- Γελάμε και κλαίμε για το ίδιο πράγμα: Η Γκισλέιν Μάξγουελ κάνει μαθήματα «γυναικείας ενδυνάμωσης» στη φυλακή
- Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: 7 προτάσεις για την «Ενεργειακή Δημοκρατία»
- Ενοίκια: Τα SOS και οι παγίδες στη συμπλήρωση του E2 για μηδενισμό του φόρου
- Θεσσαλονίκη: Έρευνα εις βάθος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόταν η 57χρονη καθηγήτρια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/maximilien-t-scharner-GExOn1lUED0-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442