Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το... χαβά της η Τουρκία: Νέα παράνομη γεώτρηση την Δευτέρα του Πάσχα στην Κυπριακή ΑΟΖ

Το… χαβά της η Τουρκία: Νέα παράνομη γεώτρηση την Δευτέρα του Πάσχα στην Κυπριακή ΑΟΖ

H κίνηση αυτή έρχεται μετά την προειδοποίηση του Τσαβούσογλου ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία παρόλο την δύσκολη κατάσταση που βιώνει όλη η Ευρώπη μετά την εξάπλωση του κοροναϊού.

Η Άγκυρα ετοιμάζεται για νέα παράνομη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ την Δευτέρα του Πάσχα με το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz.

H κίνηση αυτή έρχεται μετά την προειδοποίηση του Τσαβούσογλου ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα με το sigmalive η Τουρκία το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης εξέδωσε νέα παράτυπη Navtex με την οποία γνωστοποίησε την έναρξη γεωτρήσεων στο βόρειο μισό του θαλασσοτεμαχίου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η περιοχή δεσμεύτηκε για γεώτρηση από την ερχόμενη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 18 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

To Yavuz θα υποστηρίζεται από τα πλοία Ertugrul Bey, Osman Bey και Orhan.

Φίλης: Επιτάχυνση πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία με ενδεχόμενη χρεοκοπία

«Ακτινογραφία» της τουρκικής πολιτικής σε εσωτερικό και εξωτερικό πεδίο πραγματοποίησε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολο μομέντουμ, καθώς «πάνω στην οικονομική κρίση ‘’κούμπωσε’’ η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού. Κι επειδή ο Τούρκος πρόεδρος βάσισε μεγάλος μέρος της πολιτικής του κυριαρχίας στο οικονομικό θαύμα, με την οικονομική κρίση, δημιουργείται αμφισβήτηση στο πρόσωπό του. Εάν σκάσει η οικονομία, θα υπάρχει επιτάχυνση πολιτικών εξελίξεων».

Παρόλα αυτά, ο διευθυντής του ΙΔΙΣ, σημείωσε ότι η διττή κρίση, δεν κάμπτει την αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας.

«Εάν η Τουρκία χρειάζεται λεφτά την επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού από ΕΕ, ΗΠΑ ή Κίνα, θα πρέπει να μετριάσει την επιθετική ατζέντα που έχει, εάν θέλει να πάρει χρήματα από αυτές» ανέφερε σχετικά με την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι πολλές δράσεις της γείτονος οφείλονται σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο «ότι η Τουρκία δεν έπαψε να είναι αναθεωρητική δύναμη».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «αν και η αντιπολίτευση στην Τουρκία χτυπά τον Ερντογάν για μια σειρά από θέματα, στα ζητήματα της Ελλάδας και της Κύπρου υπάρχει απόλυτη ομοθυμία».

Αναφορικά με το νέο βιβλίο του σύμβουλου του κ. Ερντογάν, υπογράμμισε πως «είναι ανεκδιήγητες οι προτάσεις του. Δεν θα έπρεπε να δίνουμε σημασία σε γραφικότητες», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτές οι γραφικότητες, γίνονται τουρκική πολιτική. Η ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’ είναι επίσημη τουρκική θέση, άρα δεν δε πρέπει να υποτιμούμε τέτοιες απόψεις».

Τέλος, σχετικά με την Λιβύη, ο καθηγητής επισήμανε ότι η ΕΕ αποδείχθηκε «κατώτερη των περιστάσεων» μια και δεν εφαρμόζεται η επιχείρηση «Ειρήνη» που συμφωνήθηκε, ενώ τόνισε ότι λόγω της τουρκικής βοήθειας, το καθεστώς Σάρατζ επανακάμπτει έναντι των δυνάμεων του Χαλιφά Χαφτάρ.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024