Η απόφαση του Πελασγού, που ούτως ή άλλως θα φέρει συμφορές, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς οι κοπέλες απειλούν να κρεμαστούν από τα αγάλματα των θεών και να φέρουν αιώνια κατάρα στην πόλη.

Ο βασιλιάς του Άργους μαλακώνει τελικά, αλλά δηλώνει ότι στη δική του απόφαση πρέπει να προστεθεί η απόφαση των πολιτών, η ψήφος της συνέλευσης του λαού.

Τις καλές ειδήσεις που κομίζει στη συνέχεια ο Δαναός για την απόφαση της συνέλευσης των Αργείων διαδέχεται γρήγορα μια νέα ταραχή.

Ο πατέρας των Δαναΐδων βλέπει τα πλοία των Αιγυπτίων να αράζουν και σπεύδει στην πόλη, για να ζητήσει βοήθεια.

Στην ακόλουθη σκηνή αντιπαρατίθενται ο κήρυκας των Αιγυπτίων, ο οποίος επιθυμεί την απομάκρυνση των Δαναΐδων από τους βωμούς, και ο βασιλιάς του Άργους, ο οποίος του ζητά με έντονο ύφος και εκτοξεύοντας απειλές να επιστρέψει στα πλοία.

Στο τελικό μέρος του έργου οι Δαναΐδες σχηματίζουν πομπή μαζί με το χορικό σύνολο των θεραπαινίδων και εγκαταλείπουν τη σκηνή τραγουδώντας, για να εισέλθουν στην πόλη.

Από την πλευρά των Δαναΐδων ακούγεται ακόμη μια φορά η παράκληση να αποφύγουν τον αναγκαστικό γάμο και να τις ευλογήσει η αγνή Άρτεμη με καλοσυνάτη ματιά.

Το τραγούδι του χορού των υπηρετριών, όμως, έχει διαφορετικό περιεχόμενο.

Οι βουβές έως εκείνη τη στιγμή συντρόφισσες των Δαναΐδων τιμούν ευλαβικά την Αφροδίτη, που μαζί με την Ήρα, τη θεά του γάμου, εξουσιάζει κοντά στο θρόνο του ύψιστου θεού.

Όταν οι Δαναΐδες ζητούν να μάθουν ποιο είναι το σωστό, οι θεραπαινίδες απαντούν ως εξής: να συμμορφώνεται κανείς με τη θέληση των θεών.

Αισχύλος, το πνεύμα του δικαίου (Μέρος Α’)

Αισχύλος, το πνεύμα του δικαίου (Μέρος Β’)

Αισχύλος, το πνεύμα του δικαίου (Μέρος Γ’)

Αισχύλος, το πνεύμα του δικαίου (Μέρος Δ’)

Αισχύλος, το πνεύμα του δικαίου (Μέρος Ε’)

Αισχύλος, το πνεύμα του δικαίου (Μέρος ΣΤ’)

Αισχύλος, το πνεύμα του δικαίου (Μέρος Ζ’)

Αισχύλος, το πνεύμα του δικαίου (Μέρος Η’)

Αισχύλος, το πνεύμα του δικαίου (Μέρος Θ’)

Αισχύλος, το πνεύμα του δικαίου (Μέρος Ι’)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr