Υλικά

440 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.,

1 φακελάκι ξερή μαγιά, 225 γρ.

Ζάχαρη κρυσταλλική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στέβια ή και σιρόπι αγαύης για να τα κάνετε πιο υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες

110 γρ. ελαιόλαδο

120 γρ. κανελόζουμο (βρασμένο νερό με 1 ξύλο κανέλας)

1/2 κ. γλ. αλάτι
3 κ. σ. σταφίδες ξανθές

3 κ. σ. καρύδι τριμμένο

1/2 σφηνάκι κονιάκ

2 κ. σ. κανέλα

 

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε την κανελάδα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Μέσα σε αυτό διαλύουμε τη μαγιά.

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι κοσκινισμένα, κάνουμε ένα άνοιγμα και τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας.

Αφήνουμε σκεπασμένο το μπωλ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη μου για περίπου 2 ώρες και μετά πλάθουμε ανθρωπάκια με τα χεράκια τους.

Μπήγουμε τα γαρύφαλλα για ματάκια, στόμα και στα χέρια τους και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για περίπου μια ώρα περίπου, σε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου μέσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 50 βαθμούς.

Αμέσως μετά, τα τοποθετούμε με σχετική απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν λίγο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά στις αντιστάσεις σε μεσαία σχάρα.

Μόλις τα αποσύρουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να σφίξουν λίγο.

 

Tip!

Το σκεπτικό είναι να έχουν χεράκια σταυρωμένα και γαρυφαλλάκι, ενώ κάποιοι τα φτιάχνουν και με ποδαράκια.