Τα μαθήματα μεγαλώματος από τη σκανδιναβική κουλτούρα
Δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο λάθος ρούχα
Οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν μπει στην κατάταξη των κορυφαίων χωρών για να μεγαλώσει ένα παιδί για το 2017. Οι δυνατές τους οικονομίες, σε συνδυασμό με τις γενναιόδωρες πολιτικές των γονικών αδειών βοηθούν αυτές τις χώρες να παραμένουν ψηλά στη λίστα με ανάλογες αναφορές. Ποια είναι τα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από τους Σκανδιναβούς όσον αφορά στο μεγάλωμα των παιδιών; Ποια είναι τα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από τους Σκανδιναβούς όσον αφορά στο μεγάλωμα των παιδιών;
- Δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο λάθος ρούχα. Αυτή η στάση είναι κλειδί στο πώς θα παίζουν τα παιδιά σε μία περιοχή με συχνό κρύο, βροχή ή και τα δύο. Όταν τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο έξω φορώντας τα κατάλληλα ρούχα, γίνονται λιγότερο επιρρεπή σε μολύνσεις, έχουν καλύτερη όραση, αναπτύσσουν αντιστάσεις και παραμένουν σε φόρμα.
- Αφήνουν το παιδί να λερωθεί. Αν και σε πολλές κουλτούρες θεωρείται κακό για ένα παιδί να παίζει με το χώμα και να λερώνεται. Οι Σκανδιναβοί όμως ενθαρρύνουν και χαίρονται με αυτού του είδους τα παιχνίδια, εφόσον θεωρούνται απαραίτητο κομμάτι μίας καλής παιδικής ηλικίας. Κάνει επίσης καλό στην υγεία τους γιατί τα εκθέτει σε υγιή βακτήρια, που βοηθούν το παιδί να χτίσει γερό ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει το ρίσκο για αλλεργίες και άσθμα.
- Δεν πιέζουν τα παιδιά και παίζουν πολύ μαζί τους. Η επίσημη εκπαίδευση ξεκινά μετά τα 6 ή 7 έτη οπότε υπάρχει μπόλικος χρόνος για παιχνίδι. Δεν βιάζονται να διδάξουν στα παιδιά ανάγνωση και γραφή από πολύ νωρίς, αλλά τους δίνουν το χρόνο τους χωρίς πίεση. Σαν αποτέλεσμα; Τα παιδιά που μαθαίνουν αργότερα, έχουν καλύτερη κατανόηση κειμένου και πιο θετική στάση απέναντι στο διάβασμα.
- Η ελευθερία οδηγεί στην υπευθυνότητα. Τα παιδιά αυτών των χωρών δεν έχουν ένα πρόγραμμα γεμάτο εξωσχολικές δραστηριότητες και υποχρεώσεις ενώ ταυτόχρονα τους δίνεται η ευκαιρία να σκαρφαλώσουν δέντρα, να παίξουν με τη φωτιά και να τρέξουν στη γειτονιά τους. Μετά την ηλικία των 10, χρησιμοποιούν ποδήλατο, μέσα μεταφοράς ή τα πόδια τους για να μετακινηθούν. Έτσι παίρνουν μόνοι τους αποφάσεις, κρίνουν τι είναι επικίνδυνο και γίνονται υπεύθυνα.
- «Θα μπορούσα να εμπλέξω τον Τραμπ»: Δολοφόνος 51 ατόμων στη Νέα Ζηλανδία καταγγέλλει απάνθρωπες συνθήκες κράτησης
- «Πυρά» Τραμπ, προσευχές και αντι-show: Όλα όσα έγιναν στο ημίχρονο του Super Bowl με πρωταγωνιστή τον Bad Bunny
- ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώνεται η επιτροπή Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Διεύρυνσης – Ποιοι «επαναπατρίζονται» από ΣΥΡΙΖΑ
- Πύλος: Νεαρός ξυλοκόπησε κουρέα με γκλοπ επειδή δεν του άρεσε το κούρεμα
- Ταμπόρδα: «Ελπίζω αυτή η νίκη να αποτελέσει σημείο ενός νέου ξεκινήματος»
- Δύο συμφωνίες και ένα ραντεβού ξεκλειδώνουν τον ενεργειακό κόμβο στην Ελλάδα




