Προετοιμασία΄: 1 ώρα, Αναμονή: 10΄Μαγείρεμα: 10′

Υλικά για 4 μερίδες

1 κιλό μπακαλιάρος φιλέτο, ξαλμυρισμένος χωρίς δέρμα

2 μέτρια κρεμμύδια ξερά

1 σκελ. σκόρδου

3 αυγά μεσαίου μεγέθους (κρόκοι και ασπράδια χωριστά)

1 κιλό χόρτα διάφορα

Χυμός από 2 λεμόνια

½ μάτσο μαιντανός

½ μάτσο άνηθοσ

½ μάτσο δυόσμος

100 ml ελαιόλαδο

100 ml λευκό κρασί

αλάτι και πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια 2-3 εκ και τα βάζουμε στην κατάψυξη για μια ώρα.

Ζεματίζουμε τα χόρτα για 3-4 λεπτά σε βραστό νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας.

Βγάζουμε το ψάρι απο την κατάψυξη και το λιώνουμε λίγο λίγο σε ενα μπλέντερ.

Το αφήνουμε για 10’ σε ενα σουρωτήρι για αφήσει τα πολλά υγρά και το μεταφέρουμε σε ενα μπωλ.

Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα απο το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά και τα ασπράδια των αυγών.

Ανακατεύουμε με το χέρι μας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο μεχρι να ετοιμάσουμε τα χόρτα.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν.

Ψιλοκόβουμε τα χόρτα και τα προσθέτουμε και αυτά να σωταριστούν.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει τα χόρτα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια.

Χτυπάμε τους κρόκους και προσθετουμε το χυμό από 11/2 λεμόνι.

Ρίχνουμε λίγο από το ζεστό νερό της κατσαρόλας στο μπολ με τα αυγά και κτυπάμε με το πηρούνι ή τον αβγοδάρτη..

Προσθέτουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα (σε χαμηλή φωτιά) και την σείουμε για να δέσει το αβγολέμονο.

Ρίχνουμε τα μυρωδικό μας, αλάτι, πιπέρι και την αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι ότου δέσει το αβγολέμονο.

Δοκιμάζουμε και αν το προτιμούμε πιο ξινό προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό από 1/2 λεμόνι.

ΠΗΓΗ: Γευσιγνώστης