Διαλυτικά: πότε πρέπει να τα χρησιμοποιούμε (Μέρος Α’)
Δεδομένου ότι η γραφή της νέας ελληνικής γλώσσας είναι ιστορική, δεν υπάρχει απόλυτη και μονοσήμαντη αντιστοιχία μεταξύ των γραμμάτων και των φωνημάτων
Δεδομένου ότι η γραφή της νέας ελληνικής γλώσσας είναι ιστορική —κάτι που σημαίνει ότι διατηρούνται στοιχεία και ιδιαιτερότητες της γραφής που παρουσίαζε η ελληνική γλώσσα σε διάφορες ιστορικές περιόδους—, δεν υπάρχει απόλυτη και μονοσήμαντη αντιστοιχία μεταξύ των γραμμάτων και των φωνημάτων.
Έτσι, υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις όσον αφορά την ανωτέρω αντιστοιχία:
- Ένα γράμμα αντιστοιχεί σε δύο φωνήματα. Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν τα λεγόμενα διπλά γράμματα ξ (κσ) και ψ (πσ).
- Το ίδιο γράμμα αντιστοιχεί πότε σε ένα και πότε σε άλλο φώνημα. Αυτό συμβαίνει με το γράμμα υ —αντιστοιχεί κανονικά στο φώνημα ι—, το οποίο στις ακολουθίες (συνδυασμούς) αυ και ευ αντιστοιχεί άλλοτε στο φώνημα β (όταν ακολουθεί φωνήεν ή ηχηρό σύμφωνο, π.χ. ευεξία, ευλογώ, αυλή, παύω) και άλλοτε στο φώνημα φ (όταν ακολουθεί άηχο σύμφωνο, π.χ. ναύτης, αυτός, ευκαιρία, ευχαριστώ).
- Δύο όμοια γράμματα που παριστάνουν σύμφωνα αντιστοιχούν σε ένα φώνημα. Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν τα λεγόμενα όμοια σύμφωνα ββ (Σάββατο), κκ (εκκλησία), λλ (άλλος), μμ (γράμμα), νν (γεννώ), ππ (παππούς), ρρ (άρρωστος), σσ (τέσσερα) και ττ (περιττός).
- Δύο διαφορετικά γράμματα αντιστοιχούν σε ένα φώνημα, παριστάνουν ένα φθόγγο. Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν τα λεγόμενα δίψηφα γράμματα, που διακρίνονται σε δίψηφα φωνήεντα (αι, ει, οι, ου και υι) και δίψηφα σύμφωνα (μπ, ντ, γκ, τσ, τζ).
- Ατρόμητος – Παναιτωλικός 1-0: «Βλέπουν» play-off 5-8 οι Περιστεριώτες
- Από τον 12ήμερο πόλεμο μέχρι σήμερα: Ένα χρονολόγιο όσων οδήγησαν στις επιθέσεις στο Ιράν
- Θανατηφόρο τροχαίο στην Καλαμάτα – Νεκρή 94χρονη, συνελήφθη 29χρονος οδηγός
- Ντουμπάι: Η τρομακτική στιγμή που ιρανικοί πύραυλοι καρφώνονται πάνω σε πολυτελή ξενοδοχεία [βίντεο]
- ΚΚΕ για Σούδα: Επιβεβαιώνεται η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο εναντίον του Ιράν – Η χώρα στόχος αντιποίνων
- Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. – Εντοπίστηκαν όπλα και σφαίρες στη λίμνη Μαραθώνα



