Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μοσχαρίσια ρολά γεμιστά με μανιτάρια και σάλτσα μαυροδάφνης

Μοσχαρίσια ρολά γεμιστά με μανιτάρια και σάλτσα μαυροδάφνης

Μια υπέροχη ιδέα, όχι μόνο για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, αλλά και για άλλες, ιδιαίτερες μέρες.

Υλικά (για 6 – 8 μερίδες)

1½ κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση τρανς, σε περίπου 16 φέτες

1 κιλό διάφορα μανιτάρια (πορτσίνι, σαμπινιόν, σιτάκε, πορτομπέλο) σε μέτριες φέτες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
2 κουτ. σούπας λεμονοθύμαρο φρέσκο ψιλοκομμένο
300 γρ. κεφαλογραβιέρα σε μπαστουνάκια
800 γρ. ζωμός κότας ή βοδινού ζεστός
Λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα μαυροδάφνης
250 γρ. μαυροδάφνη
Λίγο ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
700 γρ. ζωμός κότας ή βοδινού ζεστός
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Μερικά κλωνάρια λεμονοθύμαρο
70 γρ. βούτυρο αγελάδος
1/2 κουτ. γλυκού κόκκοι πιπεριού
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι κα το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Οταν κάψει το λάδι, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε ώστε να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και αλατοπίπερο και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Στο τέλος ρίχνουμε το λεμονοθύμαρο και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Βάζουμε τις φέτες του κρέατος ανάμεσα σε λαδόκολλα και τις χτυπάμε να μαλακώσουν και να γίνουν λεπτές. Τις απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας και τις αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε από λίγη γέμιση και γραβιέρα στη μία, μικρή άκρη του κρέατος και τα τυλίγουμε σε ρολά, τα οποία στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες. Αλευρώνουμε τα ρολά και τα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα. Τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο μέσα σε ένα βαθύ ταψί μαζί με τον ζωμό. Σκεπάζουμε το ταψί με μια μουσκεμένη λαδόκολλα, κλείνοντας όλες τις πλευρές καλά και ψήνουμε για 50 λεπτά με μία ώρα.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα μαυροδάφνης: Σοτάρουμε σε ένα κατσαρολάκι το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί και να σοταριστεί. Τότε ρίχνουμε τη μαυροδάφνη και το λεμονοθύμαρο και βράζουμε μέχρι να μείνουν με τη μισή ποσότητα. Προσθέτουμε τον ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε, μέχρι να εξατμιστούν τα 3/4 της σάλτσας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την περνάμε από σήτα. Ξαναβάζουμε τη σάλτσα στο κατσαρολάκι και προσθέτουμε το βούτυρο και αλατοπίπερο, αν χρειάζεται. Σερβίρουμε τα ρολά περιχύνοντάς τα με τη σάλτσα.

ΠΗΓΗ: Γευσιγνώστης 

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024