Vegan χριστουγεννιάτικο κέικ με αποξηραμένα φρούτα

Χωρίς ίχνος ζωικού προϊόντος, αλλά με όλη τη νοστιμιά!

Υλικά (για 6 μερίδες)

Για τη ζύμη

80 γρ. φουντούκια, τριμμένα στο μούλτι σε σκόνη
100 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
2 κ.σ. σπασμένοι σπόροι chia
80 γρ. ζάχαρη καρύδας
Λίγο αλάτι
½ κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
60 γρ. ηλιέλαιο + λίγο ακόμη για τη φόρμα
250 ml φυτικό γάλα της αρεσκείας μας
Λίγοι χουρμάδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες και κράνμπερι για στόλισμα
Για τη γέμιση
4 γρ. σύκα αποξηραμένα + λίγα ακόμη για γαρνίρισμα
200 ml νερό ή χυμός πορτοκαλιού
½ κ.γ. σκόνη άγαρ άγαρ

Για την κρέμα

1 συσκευασία κρέμα καρύδας παγωμένη
2 κ.σ. σιρόπι αγαύης
2 κ.γ. χυμός λεμονιού
Ξηροί καρποί για γαρνίρισμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε λίγο μια μεσαία φόρμα για κέικ διαμέτρου 14-16 εκ. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα τριμμένα φουντούκια, το αλεύρι, τους σπόρους chia, τη ζάχαρη καρύδας, λίγο αλάτι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Αν η ζύμη είναι πολύ σκληρή προσθέτουμε λίγο γάλα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 25 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.

Γέμιση: Ξεπλένουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα 4. Χτυπάμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ 200 ml νερό, τη σκόνη άγαρ άγαρ και τα σύκα, μέχρι να γίνουν πουρές και να μην έχει καθόλου κομματάκια. Αν το θέλουμε πιο γλυκό προσθέτουμε λίγο σιρόπι αγαύης. Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε για 2-4 λεπτά για να ενεργοποιήσουμε το άγαρ άγαρ και το αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε το κέικ στη μέση, σε δύο δίσκους. Βάζουμε τον έναν σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και απλώνουμε από πάνω τη γέμιση. Καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση.

Κρέμα: Βγάζουμε την κρέμα από την κονσέρβα με ένα κουτάλι και την ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για λίγο να σταθεί.
Ξεφορμάρουμε το κέικ και απλώνουμε από πάνω την κρέμα. Γαρνίρουμε με τα αποξηραμένα φρούτα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Cooking

Ο Μαρέσκα έσπευσε να «σβήσει τη φωτιά» για Γκουαρδιόλα και Μάντσεστερ Σίτι

Ο Έντσο Μαρέσκα διέψευσε ρεπορτάζ που τον ήθελε ως πιθανό αντικαταστάτη του Περ Γκουαρδιόλα στον πάγκο της Σίτι, στην περίπτωση που ο Ισπανός αποχωρήσει από την ομάδα του Μάντσεστερ.

Σύνταξη

Πόλεμος στη Φτώχεια: Η αμερικανική πόλη που δεν σώθηκε με τα δισ. της Ουάσιγκτον

Τι μπορεί να πήγε στραβά ώστε οι ίδιοι οι πολίτες μιας υπερδύναμης να παράγουν μόνοι τους τρόφιμα, να εκπαιδεύονται να φτιάχνουν σπίτια, ακόμα και να εξασφαλίζουν οι ίδιοι πόσιμο νερό; Κάτι δεν πήγε καλά με τον Πόλεμο στη Φτώχεια στις ΗΠΑ.

Βαγγέλης Γεωργίου
Βαγγέλης Γεωργίου

Εξαφάνιση 33χρονου γιατρού: Στο Αυτόφωρο σήμερα ο 54χρονος «ερευνητής» – Είχε εξαπατήσει και άλλους

Αγωνία για τον 33χρονο γιατρό - Στο φως νέα στοιχεία που συνδέουν τον 54χρονο «ερευνητή» με μια πολυσυζητημένη εξαφάνιση του παρελθόντος, εκείνη μιας 75χρονης γυναίκας από τον Αλικιανό Χανίων.

Σύνταξη

Πούτιν: Το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για συνομιλίες - Ο εχθρός υποχωρεί στο μέτωπο - Διαρρήκτες οι ηγέτες της ΕΕ

Στην ετήσια - μαραθώνια όπως συνηθίζει - συνέντευξή του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε περισσότερες νίκες του ρωσικού στρατού μέχρι το τέλος του έτους

Σύνταξη
Όλες οι Ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007