Όλες οι έρευνες επιβεβαιώνουν την αναντίρρητη αξία της ψυχαγωγίας στην ποιότητα ζωής, σε όλες τις ηλικίες. Στο τέταρτο επεισόδιο της νέας σειράς «Ένα Έργο, μια ιστορία», άλλο ένα ανθρώπινο παράδειγμα, ξανακερδίζει την χαμένη μας πίστη ενάντια στην σκληρή πραγματικότητα. Εδώ συναντάμε την τραγουδίστρια Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον…Καραγκιόζη.

Αν ήταν τίτλος παράστασης του Θεάτρου Σκιών θα μπορούσε να λέγεται «ο Καραγκιόζης Ήρωας», ο Ηλίας Κυρατσούς, είναι ο πρωταγωνιστής αυτού του επεισοδίου, που η ERGO Ασφαλιστική θέλει να αναδείξει. Ο δεκαεξάχρονος Ηλίας ζει στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης μαζί με τους γονείς του και είναι ήδη ένας επαγγελματίας καραγκιοζοπαίκτης. Εκεί κατασκευάζει μόνος του τις φιγούρες για τις παραστάσεις που δίνει, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται και με όλες τις λεπτομέρειες γύρω από την τέχνη του. Έτσι εκτονώνει την δημιουργικότητα και τον αυθορμητισμό του, με ανταμοιβή τα γέλια των θεατών και το ζεστό τους χειροκρότημα.

Το Έργο αυτού του εφήβου σίγουρα διαφέρει από εκείνο των άλλων συνομήλικων του, όπως και η καθημερινότητα του. Ο Ηλίας παρακολουθεί μουσικό σχολείο, κάνει μαθήματα βυζαντινής μουσικής, δίνει δωρεάν παραστάσεις θεάτρου σκιών σε γηροκομεία και παιδικούς σταθμούς, ενώ κάθε Κυριακή ψέλνει. Κάποιοι θα τον χαρακτήριζαν ίσως παιδί – θαύμα, μα εκείνος κάνει αυτό που «ζεσταίνει» την ψυχή του, αυτό που του δίνει χαρά χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Προσφέρει όπως μόνο ένας αγνός έφηβος θα μπορούσε, με μεγάλο σθένος, χωρίς φόβο και μισαλλοδοξίες, χωρίς να έχει τραυματιστεί από την ενήλικη πραγματικότητα.

Το βίντεο τον ακολουθεί στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης. Ένα ίδρυμα που περιθάλπει υπέργηρους άνδρες και γυναίκες, ανθρώπους που δεν μπορούν να εργαστούν, μα έχουν ανάγκη λίγες στιγμές χαράς και ψυχαγωγίας. Ο Ηλίας Κυρατσούς ξεκλέβει χρόνο και διοργανώνει αφιλοκερδώς ολοκληρωμένες παραστάσεις για εκείνους. Εκείνους που πολλοί μεγαλύτεροί του ξεχνούν. Το δικό του Έργο είναι η χαρά των συμπολιτών του, το δυνατό τους γέλιο, η μεγάλη τους αγκαλιά. Φεύγοντας από το γηροκομείο, παίρνει μαζί του τις έννοιες τους, την προσμονή τους και την ηθική ικανοποίηση πως εκείνος προσέφερε ξεγνοιασιά. Έκανε τον κόσμο πιο φωτεινό, πιο γελαστό, καθάριο. Αυτό θέλει να διατηρήσει η ERGO Ασφαλιστική. Πως ο «μπερντές» του καραγκιοζοπαίκτη θα είναι πάντα γεμάτος χειροκροτήματα. Για αυτό, στον μικρό ποιητή της σκιάς του γέλιου χαρίζει τεχνολογική υποδομή και ένα μεγάλο ευχαριστώ για το Έργο και το ήθος του. Αν τα παιδιά μας μαθαίνουν την αλήθεια, παιδιά σαν τον Ηλία Κυρατσού μας ξαναθυμίζουν την έννοια του ανθρωπισμού.

Tα υπόλοιπα επεισόδια μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο επίσημο κανάλι του Youtube της ERGO. Μάθετε περισσότερα για την ιδέα και το όραμα της ERGO εδώ.