
Τεχνητό φεγγάρι θα αντικαταστήσει τα φώτα σε πόλη της Κίνας
Ο δορυφόρος-φεγγάρι θα είναι περίπου οκτώ φορές πιο φωτεινός από τη Σελήνη.
Η Τσενγκντού στη νοτιοδυτική Κίνα έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο για να φωτίσει από ψηλά την πόλη με ένα δορυφόρο σε ρόλο τεχνητού φεγγαριού. Το τεχνητό φεγγάρι, που θα ενισχύσει το φυσικό νυχτερινό φωτισμό της Σελήνης και ίσως καταστήσει περιττό το συμβατικό φωτισμό των δρόμων, θα μπορεί να φωτίσει μια περιοχή διαμέτρου δέκα έως 80 χιλιομέτρων.
Ο δορυφόρος-φεγγάρι, που σχεδιάζεται να εκτοξευθεί το 2020, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα «Ημερησία Λαϊκή» και τη βρετανική «Γκάρντιαν», θα είναι περίπου οκτώ φορές πιο φωτεινός από τη Σελήνη. Την πρωτοβουλία αποκάλυψε σε συνέδριο καινοτομίας στην Τσενγκντού ο Γου Τσουνφένγκ, πρόεδρος της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Chengdu Aerospace Science and Technology (CASC). Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο το φιλόδοξο σχέδιο έχει την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης. Πάντως η CASC είναι βασικός συνεργάτης του κινεζικού κράτους στο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ κατά πόσο το κινεζικό σχέδιο θα υλοποιηθεί, μένει να διαπιστωθεί. Οι Κινέζοι πάντως παραδέχονται ότι πήραν την “τρελή” ιδέα από ένα Γάλλο καλλιτέχνη, ο οποίος οραματίσθηκε ένα “κολιέ” από κάτοπτρα να κρέμεται πάνω από τη Γη και να αντανακλά το φως του Ήλιου στο Παρίσι καθ’ όλο το 24ωρο. Υπάρχουν και κάποια προηγούμενα. Το 2013 τρία μεγάλα κάτοπτρα, ελεγχόμενα από υπολογιστή, τοποθετήθηκαν πάνω από τη νορβηγική πόλη Ριουκάν για να αντανακλούν τις ακτίνες του Ήλιου στην κεντρική πλατεία της πόλης. Παλαιότερα, στη δεκαετία του 1990, Ρώσοι αστρονόμοι και μηχανικοί είχαν εκτοξεύσει ένα δορυφόρο που αντανακλούσε το ηλιακό φως στη Γη.
- Τραγωδία στη Λάρισα – Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο με μηχανάκι
- Σάκκαρη – Νόσκοβα 2-0: Πήρε το ντέρμπι και την πρόκριση στον δεύτερο γύρο του Ρολάν Γκαρός
- Ζάκυνθος: Ρίσκαρε τη ζωή του για μια… selfie o 22χρονος τουρίστας που έπεσε στον γκρεμό στην παραλία του Ναυαγίου
- Ντον Τζούνιορ: Γάμος-αστραπή και ο εμφύλιος της δυναστείας στο φως – Ηχηρές απουσίες από Μελάνια, Μπάρον και Ντόναλντ Τραμπ
- Κρήτη: Γυναίκα – «φάντασμα» η μητέρα της 3χρονης – Ανύπαρκτη στη χώρα με στοιχεία και ΑΜΚΑ μιας άλλης
- «Ιρανοί χάκερ» πίσω από κυβερνοεπίθεση στις συγκοινωνίες του Λος Άντζελες


