Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπρούτζινη κεφαλή του Αυγούστου έρχεται ξανά στο φως

Μπρούτζινη κεφαλή του Αυγούστου έρχεται ξανά στο φως

Σε έκθεση του Βρετανικού Μουσείου

Η μπρούντζινη κεφαλή του ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου που το 1910 βρέθηκε θαμμένη στα θεμέλια ενός ρωμαϊκού ναού ως σύμβολο ηττημένης εξουσίας ετοιμάζεται να βγει από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου και να παρουσιαστεί  ανάμεσα σε άλλα εκθέματα στην προσεχή έκθεση «Διαμαρτύρομαι: η έρευνα του Ιαν Χίσλοπ για τη διαφωνία».

Ο Αύγουστος έγινε αυτοκράτορας το 27 π.Χ. ύστερα από ένα διάστημα αγώνων για την ανάληψη της εξουσίας μετά τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα. Το μεγάλης κλίμακας χάλκινο άγαλμά του ήταν ένα από τα πολλά που στάλθηκαν σε σημεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και όπως πιστεύεται ίσως αρχικά βρισκόταν σε έναν ρωμαϊκό στρατώνα, προς τη νότια πλευρά της Αιγύπτου. Εκεί όπου η επιδρομή των Κουσιτών προκάλεσε τον αποκεφαλισμό του αυτοκρατορικού ανδριάντα.

Οι επιδρομείς πήραν μαζί με τα λάφυρά τους και το κεφάλι του Αυγούστου, στη Νουβία, περιοχή του σημερινού Σουδάν. Θάφτηκε κάτω από τα σκαλοπάτια ενός ναού που χτίστηκε για να γιορτάσει τη νίκη επί της πανίσχυρης Ρώμης, έτσι ώστε συμβολικά να τον πατάνε όλοι όσοι έμπαιναν στον ναό. Η αρχαιολογική σκαπάνη το 1910 έπεσε πάνω του.  Η θαμμένη στο έδαφος χάλκινη κεφαλή του Αυγούστου ζύγιζε 17 κιλά και  το πρόσωπό του κοίταζε προς το χώμα. Αυτή η στάση εξευτελισμού ήταν η αιτία που το γλυπτό διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024