Αρχαιολόγοι συγκρίνουν τη νεκρόπολη της Ταυρίδας με την έκθεση «Χρυσός των Σκυθών»
Η έκθεση φιλοξενείται εδώ και δύο χρόνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άμστερνταμ
Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής τμήματος της εθνικής οδού της Ταυρίδας, μήκους 250 χλμ., η οποία θα συνδέει την πόλη Κερκ στα δυτικά της Κριμαίας με τη Σεβαστούπολη στα ανατολικά, είναι παρόμοια με τον σκυθικό χρυσό της Κριμαίας που σήμερα βρίσκεται στο Αμστερνταμ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της περιοχής της Κριμαίας, Kriminfom, που αναδημοσιεύει το Ria-Novosti.
«Η νεκρόπολη ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία. Ακόμα και κατά τη διάρκεια των μελετών δεν είχαμε εντοπίσει τίποτα, μόνο όταν ξεκινήσαμε τα κατασκευαστικά έργα αποκαλύφθηκε μία αρκετά μεγάλη και ενδιαφέρουσα νεκρόπολη. Πρόκειται για εξαιρετική τύχη», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών της Κριμαίας Βαντίμ Μάικο. Ο Μάικο πρόσθεσε ότι τα κτερίσματα που κατάφερε να δει είναι μοναδικά, ίδιας αξίας με τα περίπου 2.000 αντικείμενα που περιλαμβάνονται στην έκθεση ο «Χρυσός των Σκυθών» που από το 2014 φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άμστερνταμ.
Επίσης χειροποίητα αντικείμενα που βρέθηκαν θα βοηθήσουν στην αναπαράσταση της ιστορίας της ρωμαϊκής περιόδου στην Κριμαία, καθώς και της καθημερινής ζωής των Σκυθών, του πολιτισμού, των παραδόσεων και των τελετουργικών τους, εκτιμά ο Μάικο.
Στο μεταξύ, σπηλιά με κόκκαλα από μαμούθ βρέθηκαν στο χωριό Ζούγια στην κεντρική Κριμαία. Αρχαιολόγοι υπολογίζουν ότι τα οστά χρονολογούνται πριν από 75.000 έως και 100.000 χρόνια.
- Καταφύγια πολυτελείας, όπλα, ιατρικές προμήθειες – Πώς προετοιμάζονται οι κροίσοι για τον «Αρμαγεδδώνα»
- LIVE: Μάνσφιλντ – Άρσεναλ
- Πρεμιέρα στο Indian Wells για τη Σάκκαρη
- Κύπρος: Σε αναμμένα κάρβουνα η αγορά – Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στέλνουν τους καταναλωτές στα ράφια
- Από τον «Ειρηνοποιό» στην «Επιχείρηση Επική Οργή»: Ο δρόμος του Ντόναλντ Τραμπ προς τον πόλεμο
- «Ο νεότερος εαυτός μου υπήρξε κάθαρμα» – Ο «Αυθαίρετος» Χρήστος Βαλαβανίδης μέσα από τα δικά του λόγια
- Τα SOS για τα τεκμήρια διαβίωσης: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν
- Ολυμπιακός: Sold out το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 07.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/will-truettner-QprJgwK27us-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442