Η συμμετοχή στις ρωσικές προεδρικές εκλογές της διάσημης ρωσίδας τηλεπαρουσιάστριας Ξένια Σαμπτσάκ και του υποψηφίου του Κομμουνιστικού Κόμματος και επιχειρηματία Πάβελ Γκρουντίνιν εκλαμβάνεται από πολλούς Ρώσους πολίτες ως ένδειξη πραγματικού πολιτικού ανταγωνισμού στην προεκλογικής εκστρατεία.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VICIOM) Βαλέρι Φιόντοροφ, στην οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα σχετικής δημοσκόπησης που πραγματοποίησε σε σχέση με τους υποψήφιους για την προεδρία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2017, το 60% , όπως είπε, είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι οι εκλογές θα είναι αδιάβλητες και ελεύθερες, ενώ τον Δεκέμβριο το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 64%.

Από την άλλη, το ποσοστό όσων θεωρούν ότι «είναι δύσκολο να θεωρηθούν οι εκλογές πραγματικά αδιάβλητες και δημοκρατικές» μειώθηκε από το 29% στο 23% τον Δεκέμβριο.

«Κατά την υποκειμενική μου άποψη – δήλωσε ο Φιόντοροφ- αυτό οφείλεται μάλλον στο ότι εμφανίσθηκαν αρκετοί υποψήφιοι, τους οποίους παλαιότερα δεν περίμεναν ότι θα συμμετάσχουν σ’ αυτές τις εκλογές, και τέτοιοι υποψήφιοι είναι πρωτίστως η Ξένια Σαμπτσάκ και ο Πάβελ Γκρουντίνιν».

Σύμφωνα μάλιστα με τον Φιόντοροφ, «η εμφάνιση τους λειτούργησε ως ένδειξη ότι οι εκλογές αυτές μπορούν να θεωρηθούν πραγματικά ελεύθερες και δημοκρατικές και όχι παιγνίδι υποβολής».

ΑΠΕ/Reuters/Tass,in.gr