Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου αναμένονται σε συγκέντρωση «υπέρ της Δημοκρατίας» στην Κωνσταντινούπολη στην οποία καλεί ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη μεγαλύτερη μετά τις πρώτες ημέρες έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα -βγάζοντας ηρωικά στο δρόμο τους υποστηρικτές του και στήνοντας σκηνικό «υποδοχής εθνάρχη».

Ο Ερντογάν θα μιλήσει στην συγκέντρωση, ενώ το κάλεσμα προσυπογράφουν και τα δύο από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην του φιλοκουρδικού HDP. Έτσι, το υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό βάζει τη βούλα στον «θρίαμβο» που διοργανώνει ο πρόεδρος. Η συγκέντρωση θα γίνει στο Γενικαπί νωρίς το απόγευμα.

Στο σημείο της συγκέντρωσης, που άνοιξε από το πρωί και δέχτηκε από νωρίς τους πρώτους ενθουσιώδεις υποστηρικτές, έχουν στηθεί δύο τεράστια πορτρέτα: Ένα του Κεμάλ Ατατούρκ και ένα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με τη συγκέντρωση ουσιαστικά κλείνουν οι λεγόμενες «σκοπιές δημοκρατίας» που διοργάνωνε το κυβερνών κόμμα.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε ευρεία εκκαθάριση του στρατεύματος και των υπόλοιπων τμημάτων της κρατικής μηχανής, ενώ ενέτεινε το «κυνήγι» στο δίκτυο του Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως ενορχηστρωτή.

Επιπλέον, η Άγκυρα έχει προαναγγείλει πρωτοβουλίες για πλήρη έλεγχο του στρατού από την πολιτική ηγεσία.

Από τις ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχουν τεθεί σε αργία ή απολυθεί πάνω από 60.000 κρατικοί αξιωματούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι. Υπό κράτηση έχουν βρεθεί περίπου 13.000 ύποπτοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ