Η κυβέρνηση της Γαλλίας επέλεξε για τρίτη – και τελευταία – φορά να περάσει με διάταγμα τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στα εργασιακά, χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.

Όπως και στις δύο πρώτες αναγνώσεις του νομοσχεδίου, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κατέφυγε στο αμφιλεγόμενο Άρθρο 49.3 του Συντάγματος της Γαλλίας που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμψει τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει τριγμούς στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και ορισμένοι εκτιμούν ότι ορισμένοι βουλευτές των Σοσιαλιστών θα το καταψήφιζαν.

Οι βουλευτές έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες για να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης (εάν συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών). Εάν δεν τα καταφέρουν θεωρείται ότι το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα δώσει στους εργοδότες μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία. Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου όμως το κρίνουν υπερβολικά φιλελεύθερο και φοβούνται ότι θα επιδεινώσει την εργασιακή ανασφάλεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ