Σε μία κίνηση που αναμένεται να δηλητηριάσει ακόμη περισσότερο το κλίμα, οι γαλλικές Αρχές απαγόρευσαν τη διαδήλωση για τα εργασιακά που διοργάνωναν στο Παρίσι για την Πέμπτη τα συνδικάτα. Η απαγόρευση ακολούθησε διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα για την ασφάλεια, οι οποίες κατά την αστυνομία απέβησαν «άκαρπες».

Οι διοργανωτές, που συνεχίζουν τις αντιδράσεις στον νόμο για τα εργασιακά που έχει φέρει την κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς υπό ασφυκτική πίεση, σκόπευαν να κάνουν πορεία από την Βαστίλλη μέχρι την Πλας ντε λα Νασιόν.

Από τη Δευτέρα ωστόσο, κυβέρνηση και αστυνομία καλούσαν τα συνδικάτα -για λόγους ασφαλείας- να περιοριστούν σε «στατική συγκέντρωση».

Τα συνδικάτα απέρριπταν κατηγορηματικά την επιλογή της στατικής διαμαρτυρίας, προτείνοντας εναλλακτικές πορείες της διαδήλωσεις.

«Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να απαγορεύσουμε την κινητοποίηση» ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η αστυνομία του Παρισιού.

Η αντίδραση από την πλευρά των συνδικάτων ήταν άμεση, με τον επικεφαλής της CGT ΜΑρτίνες να καλεί σε «άμεση ανάκληση της απαγόρευσης» και τον γραμματέα της PCF να μιλά για «αυταρχική και ανεύθυνη απόφαση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ