ΗΠΑ: Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια καίνε όσο η Αιθιοπία σε ένα χρόνο
Η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται στις ΗΠΑ από τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια κατά τις εορτές των Χριστουγέννων ξεπερνά κατά πολύ την ετήσια κατανάλωση ενέργειας φτωχών χωρών, όπως της Αιθιοπίας ή του Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με ερευνητές αμερικανικού ινστιτούτου.
Η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται στις ΗΠΑ από τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια κατά τις εορτές των Χριστουγέννων ξεπερνά κατά πολύ την ετήσια κατανάλωση ενέργειας φτωχών χωρών, όπως της Αιθιοπίας ή του Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με ερευνητές αμερικανικού ινστιτούτου.
Τα λαμπάκια που κοσμούν κυρίως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα αλλά και ολόκληρα σπίτια σε ορισμένες περιπτώσεις στις ΗΠΑ καταναλώνουν 6,63 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες. Σε ετήσια βάση, η κατανάλωση ενέργειας στο Ελ Σαλβαδόρ φτάνει τα 5,35 δισεκατομμύρια, στην Αιθιοπία τα 5,3 δισεκ. και στην Τανζανία τα 4,81 δισεκ.
Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι δύο ερευνητές του Κέντρου Παγκόσμιας Ανάπτυξης, ο Τοντ Μος και η Πρισίλα Αγκιαπόνγκ, διασταύρωσαν στοιχεία μελέτης του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ του 2008 με δεδομένα που άντλησαν από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Όπως ανέφεραν, αυτές οι 6,63 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο το 0,2% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στις ΗΠΑ μέσα σε έναν χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, η ενέργεια αυτή θα αρκούσε για να λειτουργήσουν 14 εκατομμύρια ψυγεία.
Οι ερευνητές υπενθυμίζουν επίσης ότι η ενέργεια που καταναλώνουν τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ αποτελεί, κατά μέσο όρο, το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης της χώρας.
«Με άλλα λόγια, το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνεται εκτός των νοικοκυριών, στις εμπορικές και βιομηχανικές ζώνες» σημειώνουν, εκτιμώντας ότι η οικιακή κατανάλωση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο «ένας από τους παράγοντες» στο πλαίσιο της εφαρμογής μίας στρατηγικής για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Πραξικόπημα ή εκκαθαρίσεις στην Κίνα;
- Μινεάπολη: Τίποτε δεν άλλαξε έπειτα από τη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ, λένε αδελφοί της στο Κογκρέσο
- Η κατάπαυση του πυρός εναντίον ενεργειακών υποδομών έληξε – Ο Ζελένσκι κατηγορεί την Ρωσία για μαζικές επιθέσεις
- Ο Τζιάνι Ινφαντίνο της FIFA, μπήκε σε «λίστα θανάτου» στην Ουκρανία με προδότες και εχθρούς της χώρας
- Ουκρανία: Νεαρός και κορίτσι σκοτώθηκαν σε ρωσικό πλήγμα στη Ζαπορίζια
- Δυτική Οχθη: 24χρονος Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά







