Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ανακαλύπτοντας ένα Κάστρο» στην Πανσέληνο του Αυγούστου

«Ανακαλύπτοντας ένα Κάστρο» στην Πανσέληνο του Αυγούστου

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή Εκδηλώσεις γνωριμίας με το Κάστρο του Αστεριού, το Castello della Estella ή Κάστρο των Ζαφειρόπουλων, ένα κτίσμα του 1256, που βρίσκεται στο Παράλιο Άστρος Αρκαδίας διοργανώνουν στην Πανσέληνο του Αυγούστου ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας εγκαινιάζοντας παράλληλα ένα νέο θεσμό στην περιοχή, το διήμερο Estella festival το οποίο […]

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

Εκδηλώσεις γνωριμίας με το Κάστρο του Αστεριού, το Castello della Estella ή Κάστρο των Ζαφειρόπουλων, ένα κτίσμα του 1256, που βρίσκεται στο Παράλιο Άστρος Αρκαδίας διοργανώνουν στην Πανσέληνο του Αυγούστου ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας εγκαινιάζοντας παράλληλα ένα νέο θεσμό στην περιοχή, το διήμερο Estella festival το οποίο θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Αυγούστου με επισκέψεις, ξεναγήσεις και συναυλίες.

Υπό τον τίτλο «Ανακαλύπτοντας ένα Κάστρο» το διήμερο φεστιβάλ Estella περιλαμβάνει:
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015
• Επισκέψεις και ξεναγήσεις (18:00-20:00), Κάστρο.
• Maria Christina & the 7 pedals: «Άρπα μαγική» (20:30), Κάστρο – Ευαγγελίστρια).
• Δημήτρης Βασιλάκης quartet: «Jazz standards & more» (22:00), Θέατρο.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015
• Επισκέψεις και ξεναγήσεις (18:00-20:00), Κάστρο.
• Χαιρετισμοί και καλωσόρισμα στην πανσέληνο (19:45), Κάστρο – Ευαγγελίστρια).
• Φανή Αντωνέλου, σοπράνο: «Πανσέληνος» (20:30), Κάστρο – Ευαγγελίστρια).
• Μουσικό σύνολο Χρίστου Τσιαμούλη: «Το τραγούδι των Κάστρων» (22:00), Θέατρο.

Το ιστορικό του κάστρου
Το 1256 μ.Χ. ο Φράγκος Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος έχτισε πάνω στα ερείπια παλαιότερων οχυρωματικών έργων ένα μικρό μεσαιωνικό κάστρο, πιθανόν φυλαρχείο, στην κορυφή του λόφου του μικρού αστερόσχημου νησιού Stella ή Estella. Το κάστρο ονομάστηκε Castello della Estella, όπως αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως, δηλαδή Κάστρο του Άστρου. Η στρατηγική του θέση στον Αργολικό κόλπο του προσέδιδε ιδιαίτερη αξία.

Το 1465 κατά τον Πρώτο Ενετοτουρκικό πόλεμο, το Castello Estella παραδίδεται στους Ενετούς, στον Ενετό διοικητή του Ναυπλίου Christoforo de Priuli.

Αργότερα, στις αρχές της Επανάστασης του 1821, τρεις εύποροι έμποροι του εξωτερικού, οι αδελφοί Ζαφειρόπουλοι (Ιωάννης, Κωνσταντίνος και Παναγιώτης-Άκουρος), επιστρέφουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση του Έθνους. Χτίζουν πάνω στα ερείπια του Κάστρου τις οχυρωμένες οικίες τους και πρωτοστατούν στους αγώνες της Επανάστασης και στην αντίσταση που προέβαλλε το Κάστρο κατά της επέλασης του Ιμπραήμ το 1826.

Το 1833, ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος προσφέρει το Κάστρο των Ζαφειρόπουλων στο νεότευκτο Βασίλειον τῆς Ἑλλάδος και τον βασιλιά Όθωνα.

Σήμερα, τα ερείπια του Κάστρου του Άστρους ή Castello della Estella ή Κάστρου των Ζαφειρόπουλων ατενίζουν το Παλαμήδι, τον Πάρνωνα και το Μυρτώο πέλαγος, περιμένοντας την ώρα της αναστήλωσης και αποκατάστασης, ώστε να προβάλλουν το πλούσιο παρελθόν τους.
Το νησί έχει γίνει πια χερσόνησος, όμως οι ντόπιοι ακόμα το αποκαλούν Νησί, ενώ το Άστρος και το Παράλιο Άστρος κρατούν ακόμα το αστέρι στις ονομασίες τους.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ Estella έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων για την Πανσέληνο 29 Αυγούστου 2015 σε Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία της Ελλάδας, από το Κ.Α.Σ. και το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων. Το Φεστιβάλ συγχρηματοδοτείται από το τοπικό πρόγραμμα LEADER της Αναπτυξιακής Πάρνωνα.

Estella festival

28-29 Αυγούστου 2015, Παράλιο Άστρος Κυνουρίας
Διοργάνωση: Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας

entertainment.in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024