Η Γαλλία νίκησε στη νέα, νομισματική, μάχη του Βατερλώ
Την αντίδραση της Γαλλίας προκάλεσε η απόφαση της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου να κυκλοφορήσει ένα αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ. Τελικά, οι βέλγοι αποφάσισαν να μην κυκλοφορήσουν τα κέρματα.
Την αντίδραση της Γαλλίας προκάλεσε η απόφαση της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου να κυκλοφορήσει ένα αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ (1815), μια ήττα που τερμάτισε το όνειρο του αυτοκράτορα για μια ενωμένη ευρώπη υπό γαλλική κυριαρχία.
Σε ανακοίνωσή της, η γαλλική κυβέρνηση σημείωνε την ενόχλησή της για το κέρμα, λέγοντας ότι σε αυτό απεικονίζονται «αρνητικά σύμβολα» για ορισμένους στην Ευρώπη.
Οι γάλλοι ανέφεραν επίσης ότι η μάχη του Βατερλώ είναι ένα γεγονός με ευρύτερη απήχηση στη συλλογική συνείδηση των Ευρωπαίων, που ξεπερνά τη λογική μιας μεμονωμένης μάχης.
Τελικά, οι βέλγοι αποφάσισαν να μην κυκλοφορήσουν τα κέρματα, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό της χώρας για το γεγονός ότι είχαν ήδη κοπεί 175.000 κέρματα.
Δεν έλειψαν πάντως και οι αιχμές από τη βελγική κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι «χάνεται χρόνος και ενέργεια σε ένα τέτοιο ζήτημα», όταν στην Ευρώπη υπάρχουν πολύ σημαντικότερα προβλήματα.
Τα κέρματα πάντως δεν πρόκειται να καταστραφούν: θα λάβουν αναμνηστικό χαρακτήρα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κολομβία: Τουλάχιστον 13 νεκροί εξαιτίας ασυνήθιστων για αυτήν την εποχή ισχυρών βροχοπτώσεων
- Κούβα: Δύο πολεμικά πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει το Μεξικό
- Ο Τραμπ διαβεβαιώνει πως θα υποδεχτεί τον Σι Τζινπίνγκ «προς το τέλος της χρονιάς» στον Λευκό Οίκο
- Πορτογαλία: Σαρωτική νίκη του σοσιαλιστή Σεγκούρο στις προεδρικές εκλογές έναντι του ακροδεξιού Βεντούρα
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Κατάσκοπος 3 χρόνια και όχι μόλις 3 μήνες
- Ο φόβος για την AI, νέα πραγματικότητα στη Wall Street






