Ποιος είπε ότι οι επιστήμονες δεν ξέρουν από μόδα; Στην τελετή απονομής των Νόμπελ στη Σουηδία, η νορβηγίδα νευροεπιστήμονας Μέι-Μπριτ Μόζερ παρέλαβε το βραβείο της φορώντας ένα όμορφο φόρεμα από σατέν και ασημί δέρμα, ειδικά σχεδιασμένο να αναπαριστά το ερευνητικό της έργο.

Η Μέι-Μπριτ Μόζερ, η οποία μοιράστηκε το Νόμπελ Ιατρικής Φυσιολογίας μαζί με τον σύζυγό της Έντβαρντ Μόζερ και τον συνάδελφό τους Τζον Ο΄Κιφ, βραβεύτηκε για την ανακάλυψη του «GPS του εγκεφάλου».

Οι τρεις ερευνητές έδειξαν ότι ο εγκέφαλος διαθέτει εξειδικευμένους νευρώνες που σχηματίζουν ένα σύστημα εντοπισμού θέσης και μας επιτρέπουν να προσανατολιζόμαστε και να βρίσκουμε το σωστό δρόμο.

Διαβάστε επίσης:

Τρεις φανταχτεροί νευρώνες από ασημένιο δέρμα και χάντρες κοσμούσαν την τουαλέτα της Μόζερ, την οποία σχεδίασε ο βρετανός μηχανικός και μόδιστρος Μάθιου Χαμπλ.

Το παιχνίδισμα του φωτός με τις χάντρες δίνει την εντύπωση ηλεκτρικών παλμών που ταξιδεύουν από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο, σχολιάζει το περιοδικό Scientific American.

«Ένας καλός σχεδιαστής ρούχων έχει πολλά κοινά με έναν καλό ερευνητή» είπε η Μόζερ στους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν την τελική πρόβα της τουαλέτας. «Και οι δύο επιδιώκουν την αριστεία και την τελειότητα. Πρέπει να εστιάζονται πραγματικά στη λεπτομέρεια, και δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα πριν το δουν».

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ