Φιλόζωοι τουρίστες μολύνουν την Ευρώπη με αμερικανικούς αστακούς
Αμερικανικοί αστακοί εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα στα νερά της Βρετανίας, και οι ειδικοί υποψιάζονται ότι τα ξενόφερτα καρκινοειδή πετάχτηκαν στη θάλασσα από επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που ήθελαν να τα σώσουν από την κατσαρόλα.
Αμερικανικοί αστακοί εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα στα νερά της Βρετανίας, και οι ειδικοί υποψιάζονται ότι τα ξενόφερτα καρκινοειδή πετάχτηκαν στη θάλασσα από επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που ήθελαν να τα σώσουν από την κατσαρόλα.
Ψαράδες στο Γιόρκσαϊρ της Βρετανίας βρίσκουν αμερικανικούς αστακούς στα αλιευτικά εργαλεία τους, σχεδόν 6.000 χιλιόμετρα από το φυσικό περιβάλλον του είδους στις ανατολικές ακτές της Βορείου Αμερικής.
«Ακούω στην κοινή συχνότητα των ραδιοεπικοινωνιών ότι επιβάτες αγοράζουν ζωντανούς αστακούς από δεξαμενές και μετά ζητούν από το σερβιτόρο να τους πετάξει στη θάλασσα» ανέφερε ο Μάικ Κόεν της αλιευτικής εταιρείας Holderness Fishing Industry.
«Οι αστακοί που εντοπίζονται είναι μεγάλοι, κατάλληλοι για το πιάτο. Ορισμένοι μάλιστα έχουν ακόμα πιασμένες τις δαγκάνες με λαστιχάκια» είπε στην εφημερίδα Yorkshire Post.
Το ίδιο ανέφερε ο καπετάνιος Γκάρι Ρέντσοου: «Στο παρελθόν είχα ακούσει έναν αξιωματικό βάρδιας να μιλάει σε κάποιον στο κρουαζιερόπλοιο και να λέει ότι κάποιοι επιβάτες θα αγόραζαν αστακούς για να τους απελευθερώσουν» είπε.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χαλ δήλωσαν πως σχεδιάζουν να εξετάσουν τους ξενόφερτους αστακούς για ασθένειες που θα μπορούσαν να απειλήσουν τους ευρωπαϊκούς αστακούς.
Ο αμερικανικός αστακός (Homarus americanus) είναι το μεγαλύτερο καρκινοειδές του κόσμου με μήκος μέχρι 60 εκατοστά και βάρος μέχρι 20 κιλά.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι διασταυρώνεται περιστασιακά με τον μικρότερο ευρωπαϊκό αστακό (Homarus gammarus) αν και οι απόγονοι δεν είναι βιώσιμοι.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ξενόφερτα είδη θεωρούνται πλέον μια από τις σημαντικότερες αιτίες εξαφάνισης ενδημικών ειδών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η ενημέρωση ως φαστ φουντ – Το TikTok έγινε το κορυφαίο social για ειδήσεις μεταξύ νέων
- Χαμός στις ΗΠΑ με τον Λεμπρόν Τζέιμς
- Πολιτική θύελλα μετά τις απαξιωτικές δηλώσεις για διεθνείς οργανισμούς – «Ποιος ασκεί εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα;»
- Πενήντα χρόνια χωρίς τη Χάνα Άρεντ: Οι «Απαρχές του ολοκληρωτισμού» παραμένουν πιο επίκαιρες από ποτέ
- Μεγάλη αλλαγή στον κανονισμό του οφσάιντ προανήγγειλε ο Ινφαντίνο – Πώς θα αλλάξει το ποδόσφαιρο
- Αναβολή της δίκης του Ivan Greko – Τι ζήτησε το δικαστήριο
- «Ο Γιαμάλ είναι ο παίκτης του μέλλοντος»
- «Προπύργιο της Αριστεράς» – Ο Τραμπ διαλύει ένα από τα σημαντικότερα κλιματικά εργαστήρια του κόσμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442