Ένα περίπτερο γεμάτο άγρια ζώα και αλληγορίες που ταιριάζουν στη σύγχρονη πραγματικότητα ετοιμάζει η καλλιτέχνις Μαρία Παπαδημητρίου για την 56η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας, αφού η γνωμοδοτική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού επέλεξε την πρότασή της, με τίτλο «Why Look at Animals? Αγριμικά», για τη συμμετοχή της χώρας στη διεθνή διοργάνωση που εγκαινιάζεται στις 9 Μαΐου 2015.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η πρόταση της Μαρίας Παπαδημητρίου για την Μπιενάλε αφορά ένα κατάστημα-εργαστήριο δερμάτων και γουναρικών ξεχασμένων στον χρόνο. Το εμπορικό των «Αγριμικών» είναι ένα είδος μικρόκοσμου που θέτει ζητήματα σχετικά με τη διάχυση του φόβου και την πολιτική αλληγορία.

Ανάμεσα σε ταριχευμένα ζώα, ακατέργαστα δέρματα από αγριογούρουνα, λύκους, αρκούδες, κουνάβια, αντικείμενα και εργαλεία, φωτογραφίες και συνθέσεις αρχειακού υλικού γύρω από την έννοια του κυνηγιού, των παγίδων, του δολώματος, η ελληνίδα καλλιτέχνις και οι συνεργάτες της θα μιλήσουν στους επισκέπτες της Μπιενάλε για την αρχετυπική σχέση των ανθρώπων με τα ζώα. Σχέση που βρίσκεται μεταξύ αγάπης και μίσους, φόβου και γοητείας, τρυφερότητας και αποστροφής. Επιμελήτρια του έργου είναι η ιταλίδα θεωρητικός Γκάμπι Σκάρντι και συνεπιμελητής ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας.

Στη φετινή Μπιενάλε καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο νιγηριανής καταγωγής θεωρητικός Οκουι Ενβεζορ, ο οποίος την Τετάρτη θα ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου στη Βενετία τον γενικότερο τίτλο της 56ης καλλιτεχνικής διοργάνωσης και θα δώσει λεπτομέρειες για τις υπόλοιπες εθνικές συμμετοχές καθώς και τις παρουσίες καλλιτεχνών στην κεντρική έκθεση με τη δική του επιμέλεια.

Η γνωμοδοτική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού, που αξιολόγησε τις προτάσεις για την ελληνική εκπροσώπηση, αποτελείται από τους: Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μαρίνα Φωκίδη, θεωρητικό τέχνης, Χάρη Κοντοσφύρη, καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Λήδα Παπακωνσταντίνου, εικαστικό, Ντένη Ζαχαρόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ