Έξυπνο παράθυρο προσφέρει δροσιά αλλά παράγει και ενέργεια
Η χρήση ενός υλικού που αλλάζει ιδιότητες ανάλογα με τη θερμοκρασία επιτρέπει την ανάπτυξη υαλοπινάκων που φιλτράρουν τη θερμική ακτινοβολία του ήλιου ενώ ταυτόχρονα παράγουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για φωτιστικά εσωτερικού χώρου.
Η χρήση ενός υλικού που αλλάζει ιδιότητες ανάλογα με τη θερμοκρασία επιτρέπει την ανάπτυξη υαλοπινάκων που φιλτράρουν τη θερμική ακτινοβολία του ήλιου ενώ ταυτόχρονα παράγουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για φωτιστικά εσωτερικού χώρου.
Το πρόβλημα με τα παράθυρα είναι ότι το γυαλί προκαλεί τη διαρροή πολύτιμης θερμότητας το χειμώνα και επιτρέπει την είσοδο της ανεπιθύμητης υπέρυθρης ακτινοβολίας το καλοκαίρι.
Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί έξυπνα παράθυρα που ρυθμίζουν την είσοδο φωτός και ζέστης. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει βρεθεί τρόπος να ενσωματωθούν φωτοβολταϊκά συστήματα στα παράθυρα χωρίς να επηρεαστεί η διαφάνειά τους.
Η νέα τεχνολογία, η οποία παρουσιάζεται στην επιθεώρηση Nature Scientific Reports, είναι ίσως γ πρώτη που ρυθμίζει το φως και τη ζέστη και ταυτόχρονα προσφέρει παραγωγή ενέργειας.
«Η βασική καινοτομία είναι ότι αναπτύξαμε το πρωτότυπο μιας συσκευής έξυπνου παράθυρου για την ταυτόχρονη εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας» υπερηφανεύτηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιανφένγκ Γκάο, μέλος της ερευνητικής ομάδας στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.
Η ακτινοβολία που ανακλάται από τον υαλοπίνακα βαναδίου δεν πηγαίνει χαμένη. Το πρωτότυπο του νέου παράθυρου (ένθετη αριστερά) έχει αρκετά μεγάλο πάχος και είναι περιμετρικά καλυμμένα με φωτοβολταϊκά στοιχεία για την παραγωγή ρεύματος.
Η απόδοση φαίνεται ικανοποιητική, καθώς ένα μικρό τετράγωνο του νέου υαλοπίνακα αρκεί για την τροφοδοσία μιας λάμπας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας

