Η απάντηση του Ιδρύματος Ωνάση για τον στίχο του Καβάφη
Δεν υπάρχουν κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες στην επιλογή του καβαφικού στίχου «είν' επικίνδυνον πράγμα η βία» που αναγράφεται σε ορισμένα αστικά λεωφορεία, τονίζει το ίδρυμα Ωνάση που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, το ίδρυμα σημειώνει ότι ο επίμαχος στίχος θα συμπληρωθεί, όπου έχει αναρτηθεί, ως εξής: «Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία».
Δεν υπάρχουν κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες στην επιλογή του καβαφικού στίχου «είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία» που αναγράφεται σε ορισμένα αστικά λεωφορεία, τονίζει το ίδρυμα Ωνάση που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, το ίδρυμα σημειώνει ότι ο επίμαχος στίχος θα συμπληρωθεί όπου έχει αναρτηθεί ως εξής: «Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία».
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το Αρχείο Κ. Π. Καβάφη με σκοπό τόσο την προστασία του υλικού όσο και τη διάδοση του έργου του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιδρύματος:
«Οι στίχοι που επελέγησαν για την καμπάνια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στόχο είχαν την πρόκληση της περιέργειας και του προβληματισμού εκείνων που δεν γνωρίζουν ήδη το έργο του. Στόχος επίσης, ήταν το να ξεκινήσει μία ευρεία συζήτηση γύρω από τους τρόπους με τους οποίους η ποίηση μπορεί να συνομιλήσει με τον πολίτη στο περιβάλλον της καθημερινότητάς του, γεγονός το οποίο συνέβη με απίστευτη δυναμική και δημιουργικότητα, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
»Συγκεκριμένα ως προς το στίχο «είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία», κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες ούτε υπήρξαν, ούτε υπάρχουν. Σε καιρούς έντονης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής, κατά τους οποίους λέξεις και φράσεις αποκτούν διαστάσεις διαφορετικές από εκείνες που θα είχαν σε άλλες χρονικές στιγμές, ακόμη και η πρόθεση χρήσης ενός στίχου μπορεί να παρερμηνευθεί.
Θεωρώντας, όμως, ότι ο διάλογος και η συζήτηση έχουν νόημα πάντοτε, ο συγκεκριμένος στίχος, θα συμπληρωθεί όπου έχει αναρτηθεί ως εξής:
«Να μη βιαζόμεθα• είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία».
Στις 29 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν οι δράσεις του Αρχείου για το 2013-2014, ενώ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Τι συμβαίνει όταν ο Καβάφης μπαίνει στο μετρό», την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπιλ Γκέιτς για AI: Γιατί κάποιες εταιρείες θα αξίζουν λιγότερο στο μέλλον
- Η δικαιοσύνη στο Καζακστάν και…. οι Γερμανοί ξανάρχονται
- Ελεγκτικό Συνέδριο: Στο μικροσκόπιο του δημόσια έργα… μιας χρήσης – Το μωσαϊκό των αστοχιών
- Τίνος είσαι εσύ; Η Φραντσέσκα Σκορσέζε δεν ντρέπεται να πει ότι βρήκε δουλειά χάρη στο διάσημο επίθετό της
- «Οι πραγματικοί αγρότες έχουν μείνει απλήρωτοι»: Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης στο φόντο των κινητοποιήσεων
- Ταμείο Ανάκαμψης: Ψαλίδι σε 135 έργα του «Ελλάδα 2.0» – Ολόκληρη η λίστα







