Πίσω στην Κίνα τα σκήπτρα του ισχυρότερου υπερυπολογιστή
Δύο χρόνια κράτησε η απουσία της Κίνας από την κορυφή του Top500, της λίστας με τους ταχύτερους υπολογιστές του κόσμου. Ο υπερυπολογιστής Tianhe-2 («Μίλκι Ουέι 2») του κινεζικού Εθνικού Πανεπιστημίου Αμυντικής Τεχνολογίας ανακηρύχθηκε πρωταθλητής με σταθερή ταχύτητα 33,86 petaflop/s, ή 33,86 τετράκις εκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο.
Δύο χρόνια κράτησε η απουσία της Κίνας από την κορυφή του Top500, της λίστας με τους ταχύτερους υπολογιστές του κόσμου.
Ο υπερυπολογιστής Tianhe-2 («Μίλκι Ουέι 2») του κινεζικού Εθνικού Πανεπιστημίου Αμυντικής Τεχνολογίας ανακηρύχθηκε πρωταθλητής με σταθερή ταχύτητα 33,86 petaflop/s, ή 33,86 τετράκις εκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο.
Στη δεύτερη θέση πέφτει το σύστημα Titan της αμερικανικής Cray (17,59 petaflops), ενώ την καταλαμβάνει το Sequoia της IBM (17,17 petaflops) και την τέταρτη το K-Computer της Fujitsu (10,51 petaflops).
Ο Tianhe-2, διάδοχος του Tianhe-1A που παρέμενε στην κορυφή της λίστας μέχρι τον Ιούνιο του 2011, βασίζεται σε επεξεργαστές Ivy Bridge και Xenon Phi της Intel με συνολικά 3,12 εκατομμύρια πυρήνες επεξεργασίας.
Οι συντάκτες της νέας κατάταξης, την οποία επιβλέπει ο καθηγητής Χανς Μόιερ του Πανεπιστημίου του Μάνχαϊμ στη Γερμανία, επισημαίνουν ωστόσο ότι ο κινεζικός υπερυπολογιστής παρουσιάζει μια σειρά από ιδιαιτερότητες:
- Περιλαμβάνει πάνω από 4.000 επεξεργαστές Galaxy Ft-1500, κινεζικής τεχνολογίας, οι οποίοι αναλαμβάνουν εξειδικευμένες εφαρμογές μετεωρολογίας και εθνικής ασφάλειας και δεν προσμετρήθηκαν στο τεστ Linpack του Top500
- Χρησιμοποιεί το κινεζικό λειτουργικό σύστημα Kylin, το οποίο βασίστηκε στο Linux και σχεδιάστηκε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας για κρίσιμες εφαρμογές.
Ο Τianhe-2 είναι προϊόν της ερευνητικής πρωτοβουλίας «863 Πρόγραμμα Υψηλής Τεχνολογίας» που έχει στόχο να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και να μειώσει την εξάρτησή τους από την ξένη τεχνογνωσία.
Το σύστημα πρόκειται τώρα να εγκατασταθεί στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών του Γκουανξού και θα αξιοποιηθεί σε προγράμματα «έρευνας και εκπαίδευσης».
Σύμφωνα με τη νέα λίστα, στην Κίνα βρίσκονται σήμερα οι 66 από τους 500 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου.
Στις ΗΠΑ αντιστοιχούν 252, στην Ιαπωνία 30, στη Βρετανία 29, στη Γαλλία 23 και στη Γερμανία 19.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άνω Λιόσια: 16χρονος εγκατέλειψε τη 2χρονη ανιψιά του στο ΙΧ που οδηγούσε – Δεν σταμάτησε σε σήμα της ΕΛ.ΑΣ.
- Μπεσίκτας – Πανιώνιος 101-83: Οι κυανέρυθροι έμειναν από δυνάμεις στο τέλος
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η Β. Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για τη δύναμη και το βάθος της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας
- Ωμή παρέμβαση Τραμπ υπέρ των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη – Προειδοποιεί για «μεγάλη αντικατάσταση»
- ΠΑΟΚ: Εκτός δράσης για ένα μήνα ο Μιχαηλίδης
- ΛΔ Κονγκό: Αμείωτοι οι βομβαρδισμοί παρά την ειρηνευτική συμφωνία – «Εκρήγνυνται πάνω από τα σπίτια»


