Εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013 για κινητή και ακίνητη περιουσία
Την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013 για την πλήρη καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων σε Ελλάδα και εξωτερικό προωθεί η κυβέρνηση, αποσκοπώντας στη καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες». Απαντώντας σε ερώτηση του in.gr ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης ξεκαθάρισε πως το περιουσιολόγιο δεν θα αποτελέσει βάση για περαιτέρω φορολόγηση της περιουσίας, αλλά ένας αξιόπιστος μηχανισμός για την αποτύπωση της πραγματικής περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.
Την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013 για την πλήρη καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων σε Ελλάδα και εξωτερικό προωθεί η Κυβέρνηση αποσκοπώντας στη καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες».
Απαντώντας σε ερώτηση του in.gr ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης ξεκαθάρισε πως το περιουσιολόγιο δεν θα αποτελέσει βάση για περαιτέρω φορολόγηση της περιουσίας, αλλά ένας αξιόπιστος μηχανισμός για την αποτύπωση της πραγματικής περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο οι φορολογούμενοι θα κληθούν για πρώτη φορά να δηλώσουν σε μία αναλυτική κατάσταση όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Και εν συνέχεια θα δηλώνουν κάθε χρόνο όλες τις ετήσιες μεταβολές.
Στα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν πρέπει να περιλαμβάνονται τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, οι καταθέσεις, οι μετοχές, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που έχουν στην κατοχή τους τα φυσικά πρόσωπα.
Ταυτόχρονα προτείνεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικής δήλωσης με στοιχεία για όλες τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης των φορολογουμένων.
Στόχος των μέτρων αυτών είναι οι φορολογικές αρχές να είναι σε θέση να συγκρίνουν το συνολικό ύψος τους με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και να προσδιορίζουν με ακρίβεια τον τρόπο διάθεσης του δηλωθέντος εισοδήματος.
Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές, θα προβλέπεται και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νέα σενάρια στο εξωτερικό: «Αρέσει στον Αταμάν ο Οτούρου»
- Κόρινθος: Ελεύθεροι ο μηχανικός και ο εργολάβος για την τραγωδία με την 43χρονη μητέρα
- Νομίζεις ότι ανήκεις στη «μεσαία τάξη»; – Η ψευδαίσθηση που σε κρατά σε… λειτουργία επιβίωσης
- LIVE: Ολυμπιακός – Μύκονος Betsson
- Η ανάρτηση του Νίκου Δένδια για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου
- Μπλέικ Λάιβλι: Δεν θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζομαι για τα θύματα
- Η έκπληξη του Κίναν Έβανς: Επέστρεψε στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού (vid)
- Παλαιά Φώκαια: Συνελήφθη 48χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος – Κατασχέθηκαν 904 κροτίδες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/filip-kvasnak-LUrr8X4RDw4-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442