Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή ετοιμάζεται η Γαλλία

Για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή ετοιμάζεται η Γαλλία

Για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθεί αύριο, Κυριακή, ετοιμάζονται οι Γάλλοι, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως οι Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ οδεύουν στο να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης. Ο Γάλλος πρόεδρος μάχεται για να εξασφαλίσει μία σταθερή και στέρεη πλειοψηφία και να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθεί αύριο, Κυριακή, ετοιμάζονται οι Γάλλοι, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως οι Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ οδεύουν στο να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος μάχεται για να εξασφαλίσει μία σταθερή και στέρεη πλειοψηφία και να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Οι Σοσιαλιστές κρατούν χαμηλούς τόνους εν όψει του δεύτερου γύρου, για τις περιφέρειες που κανείς υποψήφιος δεν απέσπασε το 50% στον πρώτο γύρο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις των Ipsos και OpinionWay αφήνουν να διαφανεί ότι οι Σοσιαλιστές θα καταλάβουν πάνω από τις 289 έδρες που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, χωρίς να εξαρτώνται από τους ευρωσκεπτικιστές του Αριστερού Μετώπου ή από τους Πράσινους.

Η δημοσκόπηση της Ipsos δίνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα από 298 ως 331 έδρες. Οι Πράσινοι, που έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν τους Σοσιαλιστές, φέρονται να καταλαμβάνουν σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση 14 ως 20 έδρες και το Αριστερό Μέτωπο 12-13.

Αντίθετα η δημοσκόπηση της OpinionWay δίνει στους Σοσιαλιστές 295-330 έδρες, στους Πράσινους 12-18 και στο Αριστερό Μέτωπο 8-12.

Το κεντροδεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) φέρεται ότι θα καταλάβει από 192 ως 226 έδρες στην Εθνοσυνέλευση σύμφωνα με την Ipsos, και 200-230 σύμφωνα με την OpinionWay.

Αν οι αριθμοί επαληθευτούν, θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της κεντροδεξιάς τα τελευταία 30 χρόνια.

Το Εθνικό Μέτωπο θα πάρει 1-3 έδρες, μία μικρή αλλά συμβολική παρουσία στην Εθνοσυνέλευση.

Ηγέτες της κεντροαριστεράς έκαναν πάντως εκκλήσεις της τελευταίας στιγμής προς τους ψηφοφόρους, καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά στην διαδικασία την Κυριακή ώστε να διασφαλίσουν ότι η παράταξη θα πάρει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό κάλεσε τους ψηφοφόρους να στείλουν το σαφέστερο δυνατό μήνυμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο