Νέος γύρος διπλωματικής δυσφορίας Τουρκίας-Γαλλίας για τη γενοκτονία των Αρμενίων
Την έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας απέναντι στο Παρίσι προκαλεί ξανά το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Η Τουρκία αντιδρά σε γαλλικό νομοσχέδιο που προβλέπει την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας, όπως ισχύει και με την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Για «νοοτροπία Μεσαίωνα, με απαγόρευση εναλλακτικών αναγνώσεων της ιστορίας» κατηγορεί τη Γαλλία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ η Άγκυρα αφήνει να εννοηθεί πως ίσως ανακαλέσει τον πρέσβη της εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Την έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας απέναντι στο Παρίσι προκαλεί ξανά το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Η Τουρκία αντιδρά σε γαλλικό νομοσχέδιο που προβλέπει την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας, όπως ισχύει και με την άρνηση του Ολοκαυτώματος.
H Γαλλία έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων από το 2001. Στις 22 Δεκεμβρίου, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει εάν η άρνησή της θα διώκεται και από το νόμο -με προβλεπόμενη ανώτατη ποινή κάθειρξη ενός έτους και πρόστιμο 45 χιλ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο συντάχθηκε στη νομοθετική βάση της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος, την οποία έχει υιοθετήσει η Γαλλία από το 1990.
Τούρκοι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα προξενήσει «ανεπανόρθωτη ζημιά» στις διμερείς σχέσεις, ενώ την Πέμπτη το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε πως ο Τούρκος διπλωμάτης Ενγκίν Σολάκογλου προανήγγειλε ανάκληση του πρέσβη στο Παρίσι -θέση που δεν σχολίασε επισήμως το υπουργείο Εξωτερικών.
Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δείχνουν όμως ξεκάθαρα το κλίμα που επικρατεί στην Άγκυρα: Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι «ισοδυναμεί με απαγόρευση εναλλακτικής θεώρησης (ιστορίας), νοοτροπία που ανήκει στο Μεσαίωνα».
«Εάν περάσει ένας τέτοιος νόμος, η Γαλλία θα είναι επικεφαλής της άφιξης της νοοτροπίας του Μεσαίωνα στην Ευρώπη» είπε ο Νταβούτογλου.
Ομάδα Τούρκων βουλευτών θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα το Παρίσι και έχει προγραμματίσει συνομιλίες με Γάλλους βουλευτές εν όψει της ψηφοφορίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]
- Λανουά: «Έκανε χέρι ο Ζοάο Μάριο και σωστά ακυρώθηκε το γκολ της ΑΕΚ» – vid
- Κικίλιας στη συνάντηση με Γκίλφοϊλ: «Συνεργασία με ΗΠΑ σε θέματα λιμενικών υποδομών, ναυτιλίας και ασφάλειας»
- Πάθη, αλήθειες και απομυθοποιήσεις: Οι «Γυναίκες στο Ντιβάνι» επιστρέφουν
- Μουζακίτης: «Θα εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε στην πρόκριση μέχρι την τελευταία στιγμή»
- ΕΕ: Η Σύνοδος Κορυφής για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει συμφωνία
- Άρτα: Σοβαρό τροχαίο με ανατροπή νταλίκας που μετέφερε λάδια στην Ιονία Οδό – Εγκλωβίστηκε ο οδηγός
- Δένδιας: Η Ευρώπη χρειάζεται 20 χρόνια για να αποκτήσει σοβαρές Ένοπλες Δυνάμεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/astronomy-3094066_1920-315x220.jpg)








![Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes-5-125x85.jpg)


![Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes-5-315x220.jpg)












![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes-6-315x220.jpg)



































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442