Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Οικουμενική» συμφωνία στην Πορτογαλία για το στόχο της μείωσης του ελλείμματος

«Οικουμενική» συμφωνία στην Πορτογαλία για το στόχο της μείωσης του ελλείμματος

Σε συμφωνία κατέληξαν τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας -Σοσιαλιστές, Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί- για το χρονοδιάγραμμα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Ουσιαστικά τα κόμματα αποδέχονται το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση μειοψηφίας του παραιτηθέντος Ζοζέ Σόκρατες για έλλειμμα 4,6% το 2011 και κάτω από 3% από το 2012. Την ίδια ώρα, τα επιτόκια των ομολόγων σκαρφαλώνουν σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς εντείνονται οι πιέσεις για προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.

Σε συμφωνία κατέληξαν τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας -Σοσιαλιστές, Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί- για το χρονοδιάγραμμα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Ουσιαστικά τα κόμματα αποδέχονται το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση μειοψηφίας του παραιτηθέντος Ζοζέ Σόκρατες για έλλειμμα 4,6% το 2011, 3% από το 2012 και 2% το 2013.

Ο Σόκρατες υπέβαλε την παραίτησή του μετά τη καταψήφιση από τη Βουλή του πακέτου περικοπών, προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος και να «ηρεμήσουν» οι αγορές.

Το πακέτο περιελάμβανε μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ και περισσότερες περικοπές στις φοραπαλλαγές.

Τη δέσμευση έδωσαν οι ηγέτες των τριών κομμάτων στον ίδιο τον πρόεδρο της Πορτογαλίας, Καβάκο Σίλβα.

Οι ηγέτες έχουν επίσης συμφωνήσει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία την 5η Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τις δανειακές ανάγκες της χώρας εκτιμάται ότι δεν θα έχει πρόβλημα να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 4,3 δισ. ευρώ που λήγουν τον Απρίλιο (υπολογίζεται ότι έχει ρευστό στο ταμείο ύψους 4 δισ. ευρώ), ωστόσο τα δύσκολα θα είναι τον Ιούνιο, όταν θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 4,9 δισ. ευρώ.

Τότε, ίσως αναγκαστεί να ζητήσει διεθνή βοήθεια και να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.

Ήδη, η χώρα βρίσκεται υπό πίεση, τόσο από τις αγορές, όσο και από την… Ανγκελα Μέρκελ.

Σήμερα, Δευτέρα, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σκαρφάλωσε στο 7,894%, υψηλότερο επίπεδο από το 1997 και το spread με τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε στις 451 μονάδες. Το επιτόκιο του αντίστοιχου ελληνικού τίτλου είναι 12,62% και του ιρλανδικού 10,04%.

Στο διετές ομόλογο το επιτόκιο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999, το 7,268%.

Από τις αρχές του έτους, τα πορτογαλικά ομόλογα σημειώνουν απώλειες της τάξεως του 6%.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες προχωρούν σε πωλήχεις ιρλανδικών τίτλων ώστε να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους εν όψει των τεστ αντοχής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, την επόμενη περίοδο τα spreads σε Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιρλανδία θα διευρυνθούν, καθώς οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν οδήγησαν τους επενδυτές σε αγορές των τίτλων της ευρω-περιφέρειας.

«Η Πορτογαλία βαδίζει πλησιέστερα στην αναπόφευκτη προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης», σημειώουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας σε σημείωμα με ημερομηνία 25 Μαρτίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο