Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Σύμμαχος των επιχειρήσεων των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων η «AegeanCuisine»

Σύμμαχος των επιχειρήσεων των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων η «AegeanCuisine»

Το "AegeanCuisine" είναι μία δράση που αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα της αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας και στηρίζει τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις.

Το «AegeanCuisine» είναι μία δράση που αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα της αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας και στηρίζει τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις. Για την πραγματοποίησή της συνεργάζονται το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) Νοτίου Αιγαίου και τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Από το 2008 έχουν γίνει μέλη επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τυροκομίας και του οίνου, ενώ βρίσκονται και σε φάση ένταξης εστιατόρια, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία.

Ποια είναι τα οφέλη για τα μέλη;
Η συμμετοχή μιας επιχείρησης στο δίκτυο εξασφαλίζει μια σειρά από επικοινωνιακά και εμπορικά οφέλη, καθώς και την πρόσβαση σε συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες από το ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου. Συγκεκριμένα:

  • Αναλυτική παρουσίαση επιχειρήσεων στο www.aegeancuisine.gr.
  • Προβολή επιχειρήσεων μέσω διαφημιστικών εντύπων.
  • Προβολή επιχειρήσεων στα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης μέσω δελτίων τύπου
  • Προβολή επιχειρήσεων μέσω ηλεκτρονικού newsletter.
  • Δυνατότητα χρήσης του εμπορικού σήματος «AegeanCuisine».
  • Δυνατότητα για διάκριση στα Γαστρονομικά Βραβεία Αιγαίου.
  • Πρόσβαση σε σεμινάρια εκπαίδευσης, κατάρτισης και ενημέρωσης.
  • Πρακτική υποστήριξη για βελτίωση της ποιότητας κατόπιν αξιολόγησης από ειδικούς συμβούλους.
  • Ενημέρωση ελληνικών και διεθνών τουριστικών οδηγών.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά η πρωτοβουλία AegeanCuisine;


Στην πρωτοβουλία εντάσσονται επιχειρήσεις που αναδεικνύουν την ιδιαίτερα πλούσια γαστρονομική παράδοση του Αιγαίου, παράγουν και εμπορεύονται χαρακτηριστικά τοπικά παραγόμενα προϊόντα και προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες οινογαστρονομίας σε ποιοτικό επίπεδο. Συγκεκριμένα:

    Προϋποθέσεις ένταξης στο Aegean Cuisine
    Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οι εταιρείες που πληρούν ορισμένα κριτήρια. Αυτό διασφαλίζει ότι τα προϊόντα, τα αγαθά και οι υπηρεσίες αντανακλούν την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα του Αιγαίου και πληρούν κάποιες ελάχιστες ποιοτικές προδιαγραφές.

    • Παραγωγοί τροφίμων, οίνου και ποτών που παράγουν εμπορεύσιμα προϊόντα, δηλαδή προϊόντα τυποποιημένα και συσκευασμένα/εμφιαλωμένα. Επισκέψιμοι χώροι παραγωγής τροφίμων, οίνου και ποτών.
    • Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης διαφόρων μορφών όπως εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ουζερί, καφενεία, ζαχαροπλαστεία κλπ.
    • Εμπορικά καταστήματα τροφίμων και ποτών.
    • Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα άλλης μορφής με ιδιαίτερη γαστρονομική προσφορά.
    • Άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη γαστρονομία.


    Πόσο κοστίζει η συμμετοχή μίας επιχείρησής στο AegeanCuisine;

    Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει χρέωση για τις επιχειρήσεις.

    Τι θα βρείτε στο δικτυακό τόπο Aegean Cuisine

    • Πληθώρα πληροφοριών γύρω από την ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου: Τοπικές συνταγές, δίγλωσσο γλωσσάρι που διαφωτίζει τη σημασία των τοπικών ονομασιών, πληροφορίες για τις γιορτές που γίνονται στα νησιά.
    • Προτάσεις για εστιατόρια, επισκέψιμα οινοποιεία, εμπορικά καταστήματα που πωλούν τοπικά προϊόντα καθώς και για επιχειρήσεις που προσφέρουν μαθήματα μαγειρικής και προγράμματα οινογνωσίας.
    • Παρουσίαση των εξαγώγιμων τροφίμων και ποτών που παράγονται στα νησιά.

    Δραστηριότητες του Δικτύου


    Στο πλαίσιο της
    πρώτης φάσης της πρωτοβουλίας «AegeanCuisine» πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις ενημέρωσης και δημόσιας διαβούλευσης. Σκοπός των εκδηλώσεων ήταν η συγκέντρωση ιδεών, απόψεων και προτάσεων από τους άμεσα ενδιαφερόμενους επαγγελματίες της γαστρονομίας, δηλαδή τους εστιάτορες, τους ξενοδόχους, τους οινοποιούς, καθώς και τους παραγωγούς και εμπόρους τροφίμων και ποτών.
    Η ανταπόκριση των επαγγελματιών, αλλά και των συλλογικών φορέων, ερευνητών της γαστρονομίας και της λαϊκής παράδοσης αλλά και απλών κατοίκων των νησιών στην πρόσκληση του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου ήταν εντυπωσιακή. Χαρακτηριστικό της ήταν η μεγάλη συμμετοχή στο διάλογο με τους εισηγητές των εκδηλώσεων, κορυφαίες προσωπικότητες στον χώρο της γαστρονομίας, της επιστήμης και του επιχειρείν.
    Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 19 εκδηλώσεις στις οποίες μετείχαν ως εισηγητές κορυφαίοι Έλληνες σεφ και εστιάτορες όπως ο κ. Λευτέρης Λαζάρου, ο κ. Νίκος Σαράντος, ο κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης, η κυρία Νένα Ισμίρνογλου, ο κ. Κώστας Τσίγκας και ο κ. Τίμος Πετρίδης καθώς και δημοφιλείς δημοσιογράφοι και συγγραφείς της οινογαστρονομίας όπως ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, η κυρία Νταϊάνα Κόχυλα, η κυρία Νίκη Μηταρέα, η κυρία Θάλεια Τσιχλάκη. ο κ. Γιώργος Πίττας και ο κ. Αργύρης Καλλιανιώτης.

    Δράσεις της AegeanCuisine

    • H έκδοση του λευκώματος «Η Κουζίνα του Αιγαίου», στο οποίο γίνεται μια πρώτη αποτύπωση του εξαιρετικού γαστρονομικού πλούτου των νησιών του Νοτίου Αιγαίου μέσα από την παρουσίαση χαρακτηριστικών αιγαιοπελαγίτικων προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών, τις οποίες προσέγγισε με μια σύγχρονη ματιά η Νταϊάνα Κόχυλα. Το βιβλίο διατίθεται πανελλαδικά στα βιβλιοπωλεία «Παπασωτηρίου Books and More» και στο www.papasotiriou.gr.
    • Συμφωνία του AegeanCuisine με τη διεθνή βάση δεδομένων οίνου Snooth προς όφελος των οινοπαραγωγών, καθώς οι ετικέτες που καταχωρούνται στον οδηγό οίνου του δικτυακού τόπου προβάλλονται ταυτόχρονα από τις σχετικές υπηρεσίες του Snooth στο Διαδίκτυο και σε φορητές συσκευές τρίτης γενιάς (μέσω της σχετικής εφαρμογής Snooth iPhone app).

      Προσεχείς Δράσεις:

      • Δραστηριότητες και εκδηλώσεις προβολής σε νησιά.
      • Εβδομάδα έκθεσης επιλεγμένων προϊόντων και επιχειρήσεων σε εστιατόρια των Αθηνών ή στα νησιά με τη συμβολή των Δήμων και των τοπικών φορέων.
      • Ενσωμάτωση συνταγών από το λεύκωμα «Η Κουζίνα του Αιγαίου» στο μενού επιλεγμένων Αθηναϊκών εστιατορίων και εστιατορίων του εξωτερικού
      • Ενσωμάτωση ετικετών κρασιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων στην κάρτα επιλεγμένων Αθηναϊκών εστιατορίων και εστιατορίων του εξωτερικού,
      • Συνεργασία με την Aegean Airlines για την υιοθέτηση συνταγών και κρασιών στις πτήσεις εξωτερικού.

        Πληροφορίες
        Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο: ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου, τηλ. 22810 89142, contact@keta-notioaigaio.gr και επισκεφθείτε το http://www.aegeancuisine.gr/MemberRegTerms.aspx.

        Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) Νοτίου Αιγαίου

        Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

        in.gr | Ταυτότητα

        Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

        Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

        Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

        Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

        Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

        ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

        Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

        ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

        Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
        Απόρρητο