Ο Λέσβιος οίνος υπήρξε από την αρχαιότητα από τους πλέον εξαίρετους. Το Αρχαίο Λεσβιακό Κρασοστάφυλο, η ποικιλία του «Μεθυμναίου», αφού καταστράφηκε από την φυλλοξήρα στα μέσα του 20ου αιώνα, αναφυτεύτηκε, με εμβολιασμένα βλαστάρια των λιγοστών κλημάτων, από τον Δημήτρη Λάμπρου, το 1985, για να ξεκινήσει έτσι μια νέα εποχή για την οινοποιία στην Λέσβο.

Ο «Μεθυμναίος» λέγεται ότι «βαφτίστηκε» έτσι από τον Θεό Διόνυσο (Πλούταρχος, Ηθικά, Β). Ετυμολογικά, το επίθετο προέρχεται από τις λέξεις μέθυ (=κρασί), υμέναιο (=γάμος).

Τα λεπτά αρώματα του Μεθυμναίου και η μοναδική γεύση του οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στο έδαφος του κρατήρα του αρχαίου ηφαιστείου της Δυτικής Λέσβου, όπου βρίσκονται οι αμπελώνες.


Σήμερα, το οινοποιείο του Μεθυμναίου στα Χίδηρα (Χύδηρα) της Λέσβου είναι ανοικτό για το κοινόγια επισκέψεις καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών, από τις 9:00 π.μ. ως τις 6:00 μ.μ. και από την 1η Ιουλίου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου.
Οι επισκέψεις είναι δωρεάν και περιλαμβάνουν ξενάγηση στο οινοποιείο και γευστική δοκιμή των παραγόμενων κρασιών με τηνεπιμέλεια τουπαραγωγού του «Μεθυμναίου», Γιάννη Λάμπρου.
Θα μυηθείτεστην ιστορία του Λέσβιου Οίνου και στην αναβίωσή του στα Χύδηρααλλά και στα μυστικά του Μεθυμναίου και της σύγχρονης οινοποιίας. Επίσης θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετεμια από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του νησιού.

{{{ map }}}

Για να έλθετε στο οινοποιείο του Μεθυμναίου, στρίψτε αριστερά στο 24ο χλμ. της οδού Καλλονής-Αντίσσης-Σιγρίου, αμέσως μετά το χωριό Βατούσα. Στη συνέχεια ακολουθήστε τον δρόμο προς το χωριό Χύδηρα (7 χλμ.). Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το Οινοποιείο.

Μεθυμναίος οίνος – Γιάννης Λάμπρου