Είναι ο κανονισμός της ΕΟΚ που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Κοινοτήτων στις 24 Ιουλίου 1992, τέθηκε σε ισχύ στις 24 Ιουλίου 1993 και αναφέρεται στις βεβαιώσεις ιδιοτυπίας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Τι είναι η ιδιοτυπία; Είναι το στοιχείο ή το σύνολο των στοιχείων δια των οποίων ένα γεωργικό προϊόν ή ένα τρόφιμο διακρίνεται σαφώς από άλλα παρεμφερή προϊόντα ή τρόφιμα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία. (Σημείωση: δηλαδή οι συγκεκριμένες χυλοπίτες, π.χ., να είναι παρασκευασμένες με συνταγή τέτοια που να τις διαφοροποιεί από όλες τις άλλες χυλοπίτες.)

Λέει λοιπόν ο κανονισμός:

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσε τον παρόντα κανονισμό εκτιμώντας ότι:

  • η προώθηση ιδιότυπων προϊόντων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα για τον αγροτικό κόσμο, ιδίως στις μειονεκτικές ή απομακρυσμένες περιοχές…,
  • ο καταναλωτής πρέπει, προκειμένου να κάνει καλύτερα την επιλογή του, να διαθέτει σαφείς και σύντομες πληροφορίες που θα τον ενημερώνουν επακριβώς για τα ιδιότυπα χαρακτηριστικά του τροφίμου,
  • πρέπει, επομένως, για να εξασφαλισθεί η προστασία του καταναλωτή, να ελέγχεται η βεβαιωμένη ιδιοτυπία τους,
  • η ένδειξη σχετικά με την ιδιοτυπία γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου, πρέπει, για να είναι δελεαστική για τους παραγωγούς και ταυτόχρονα αξιόπιστη για τους καταναλωτές, να απολαύει έννομης προστασίας και να αποτελεί αντικείμενο δημοσίων ελέγχων.

in.gr Αγροτουρισμός