
H Ιρανή Νέντα Σολτάνι γίνεται ο «άγγελος της ελευθερίας» μέσω YouTube
Λίγες ώρες μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε το Σάββατο η Νέντα Σολτάνι, μια 26χρονη κοπέλα που έτυχε να βρεθεί μεταξύ των διαδηλωτών στο Ιράν, το ανατριχιαστικό βίντεο με το θάνατό της έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του Faceboοk και του YouTube.
36
Λίγες ώρες μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε το Σάββατο η Νέντα Σολτάνι, μια 26χρονη κοπέλα που έτυχε να βρεθεί μεταξύ των διαδηλωτών στο Ιράν, το ανατριχιαστικό βίντεο με το θάνατό της έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του Faceboοk και του YouTube.
Η Νέντα φοιτήτρια Φιλοσοφίας, σύντομα αναδείχθηκε σε μάρτυρα του αγώνα της ιρανικής αντιπολίτευσης, που εδώ και δέκα ημέρες αντιδρά στην «εκτεταμένη νοθεία» των εκλογών από την κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ. Στο Διαδίκτυο όλοι κάνουν λόγο για τον «άγγελο της ελευθερίας».
Η φωτογραφία με το πρόσωπό της γεμάτο αίμα εμφανίστηκε τη Δευτέρα σε πλακάτ των διαδηλωτών.
Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Χάμεντ, ένας Ιρανός που ζητά πολιτικό άσυλο στην Ολλανδία, δέχτηκε ένα πανικόβλητο τηλεφώνημα από έναν φίλο του στην Τεχεράνη που είχε μόλις βιντεοσκοπήσει με το κινητό του τη δολοφονία της Σολτάνι. Λίγη ώρα αργότερα το ντοκουμένο έκανε το γύρο του κόσμου.
Σύμφωνα με τον αραβωνιαστικό της, Κάσπιαν Μάκαν, η Νέντα τασσόταν στο πλευρό των διαδηλωτών, δεν έλαβε όμως μέρος στα επεισόδια. Βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο στην κεντρική Τεχεράνη, μαζί με μια καθηγήτρια μουσικής, όταν εγκλωβίστηκαν σε μποτιλιάρισμα και αποφάσισαν να απομακρυνθούν με τα πόδια για να αποφύγουν τα επεισόδια.
H Νέντα μιλούσε στο κινητό της τηλέφωνο όταν πυροβολήθηκε από άγνωστο. Ο γιατρός που έτυχε να βρίσκεται γύρω της και οι περαστικοί που έσπευσαν για βοήθεια δεν κατάφεραν να τη σώσουν.
Παραμένει άγνωστο ποιος την πυροβόλησε. Πιθανώς ήταν ελεύθερος σκοπευτής ή άνδρας των δυνάμεων καταστολής που επέβαινε σε μοτοσικλέτα.
Επίσης άγνωστο παραμένει γιατί πυροβολήθηκε ενώ δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις. Ίσως έφταιγε το γεγονός ότι μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο, ένα εργαλείο που η ιρανική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να φοβάται.
Φοβούμενη ότι η Νέντα θα αναδειχθεί σε μάρτυρα, η Τεχεράνη απαγόρευσε στην οικογένειά της να οργανώσει κανονική μουσουλμανική κηδεία και η άτυχη κοπέλα κηδεύτηκε σιωπηλά την Κυριακή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χανιά: Νεκρή εντοπίστηκε 62χρονη στο Λουτράκι – Την αναζητούσε η οικογένεια της
- Συνεχίζεται το θρίλερ: Η βαθμολογία και το υπόλοιπο πρόγραμμα των playout της Super League (pic)
- Τι κάνει τους Ευρωπαίους να νιώθουν περήφανοι για τη χώρα τους; Σε τι προηγούνται οι Έλληνες
- Παρίστανε τον ασφαλιστή και εξαπατούσε ηλικιωμένους – Τους αποσπούσε χρήματα και χρυσαφικά
- Μάντσεστερ Σίτι – Μπρέντφορντ 3-0: Στο «κυνήγι» της Άρσεναλ με «τριάρα» οι «Πολίτες»
- Γιατί όλο και περισσότεροι τουρίστες στρέφονται προς τα ψυχρά κλίματα αυτό το καλοκαίρι

