
Με ψήφο εμπιστοσύνης «περνά» τον προϋπολογισμό του 2007 η κυβέρνηση Πρόντι
Την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Βουλής απέσπασε η κεντροαριστερή κυβέρνηση υπό τον Ρομάνο Πρόντι σε μία ψηφοφορία-κλειδί για τον προϋπολογισμό του 2007, που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων λόγω φορολογικών αυξήσεων και περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.
51
Την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Βουλής απέσπασε η κεντροαριστερή κυβέρνηση υπό τον Ρομάνο Πρόντι σε μία ψηφοφορία-κλειδί για τον προϋπολογισμό του 2007, που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων λόγω φορολογικών αυξήσεων και περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.
Δηλώνοντας αποφασισμένη να εναρμονίσει το δημόσιο έλλειμμα με τις δεσμεύσεις της Ρώμης έναντι της ΕΕ, η κυβέρνηση Πρόντι αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να συνδέσει τα νέα μέτρα με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει τις ισχυρές αντιδράσεις που επιβράδυναν την «πορεία» του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Η συμμαχική κυβέρνηση διαθέτει άλλωστε άνετη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και βγήκε νικήτρια με 331 ψήφους υπέρ έναντι 231 κατά στην ψηφοφορία που διεξήχθη το βράδυ του Σαββάτου.
Μία ισχυρότερη πρόκληση θα ήταν, όμως, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης όταν ο προϋπολογισμός έχει περάσει πλέον στην αρμοδιότητα της Γερουσίας, όπου η κυβέρνηση Πρόντι διαθέτει πλειοψηφία μόλις μίας έδρας.
Συγκεκριμένα το σχέδιο προϋπολογισμού, η εξέταση του οποίου άρχισε στις 7 Νοεμβρίου, προβλέπει περικοπή 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στις δημόσιες δαπάνες προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Βρυξελλών για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος από ποσοστό άνω του 4% του ΑΕΠ στο 2,8% του ΑΕΠ από το 2007.
Εκτός από την αντιπολίτευση, ο προϋπολογισμός επικρίθηκε και από τους εργοδότες που θεωρούν ότι δίδεται πολύ μεγάλο βάρος στην αύξηση των φόρων, ενώ οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί εκφράζουν από την πλευρά τους απαισιοδοξία για τις προοπτικές δομικών μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν τη μείωση των κρατικών δαπανών.
Η αντιπολίτευση κάλεσε σε μεγάλη διαδήλωση στη Ρώμη στις 2 Δεκεμβρίου κατά του προϋπολογισμού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Μόσχα: Αποκαλύφθηκε η άκρως μυστική σχολή που εκπαιδεύει Ρώσους πράκτορες – Ποιο γνωστό πανεπιστήμιο τη «φιλοξενεί»
- Χανιά: Οδηγός πατινιού έπεσε σε λακούβα και τραυματίστηκε – «Πάει» στα δικαστήρια τον δήμο, αρνείται αποζημίωση 900 ευρώ
- Κιβωτός του κόσμου: Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη για τον πατέρα Αντώνιο για τις καταγγελίες ασέλγειας σε βάρος του
- UEFA Champions League: Το MEGA στην κορυφή της τηλεθέασης με τον αγώνα Μπάγερν Μονάχου – Παρί Σεν Ζερμέν
- Κρήτη: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του 20χρονου Νικήτα – «Ήρθατε τώρα που τον σκότωσαν», φώναζαν σε αστυνομικούς
- Αναβαθμίζονται οι εσωτερικές διαδρομές σε μεγάλο άλσος της Αττικής


