Νέα Υόρκη: Εν αντιθέσει με αυτό που πιστεύουν μερικοί καπνιστές, οι αντιοξειδωτικές ουσίες και οι βιταμίνες δεν προσφέρουν προστασία έναντι του καρκίνου των πνευμόνων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.

Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης με επικεφαλής την Δρ Eungoung Cho ανέλυσε στοιχεία από οκτώ παλαιότερες μελέτες και δεν εντόπισε καμιά απόδειξη ότι οι βιταμίνες Α, Ε, C ή το φυλλικό οξύ μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων.

Μάλιστα, στις συγκεκριμένες μελέτες που συμμετείχαν εκατοντάδες ενήλικοι για περισσότερα από 16 χρόνια, τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμινών δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων συγκριτικά με τα άτομα με την χαμηλότερη πρόσληψη.

Είναι γνωστό ότι οι βιταμίνες C και Ε είναι αντιοξειδωτικές, δηλαδή βοηθούν τον οργανισμό να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη Α και το φυλλικό οξύ, συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων.

Η Δρ Cho άντλησε στοιχεία από οκτώ προοπτικές μελέτες με συνολικό δείγμα 430.281 ενηλίκους από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, περιλαμβανομένων και 3.206 πασχόντων από καρκίνο των πνευμόνων.

Αφού ελήφθη υπόψη το κάπνισμα και άλλες μεταβλητές, όπως η διατροφή, το βάρος και η μόρφωση δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι βιταμίνες Α, Ε, C ή το φυλλικό οξύ μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων.

Αρχικά προέκυψαν κάποια στοιχεία ότι η βιταμίνη C από τις τροφές αλλά όχι τα συμπληρώματα δρούσε προστατευτικά. Αλλά η σχέση εξαφανιζόταν όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τη β-κρυπτοξανθίνη, ένα φυτικό χημικό συστατικό που δίνει χρώμα στα πορτοκάλια, την κόκκινη πιπεριά, τα καρότα και άλλα κοκκινο-πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά.

Επειδή πολλά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C περιέχουν β-κρυπτοξανθίνη, η ύπαρξή της ίσως μπορεί να εξηγήσει τη σχέση που έχουν δείξει ορισμένες μελέτες μεταξύ βιταμίνης C και μειωμένου κινδύνου καρκίνου των πνευμόνων.

Μάλιστα, είναι πιθανόν τα πλούσια σε θρεπτικές ουσίες φρούτα και λαχανικά, αν όχι κάθε βιταμίνη ξεχωριστά, να συμβάλλουν όντως στην πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων.

health.in.gr