
Ενώπιον του ICTY οδηγείται ο Κροάτης στρατηγός Αντε Γκοτόβινα
Στη Χάγη μεταφέρθηκε το Σάββατο, από τις φυλακές του Σότο ντελ Ρεάλ της Μαδρίτης όπου κρατείτο, ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Κροάτης στρατηγός Αντε Γκοτόβινα, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στα Κανάρια Νησιά.
43
Στη Χάγη μεταφέρθηκε το Σάββατο, από τις φυλακές του Σότο ντελ Ρεάλ της Μαδρίτης όπου κρατείτο, ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Κροάτης στρατηγός Αντε Γκοτόβινα.
Ο κατηγορούμενος θα κάνει κατά πάσα πιθανότητα την πρώτη του εμφάνιση στο ICTY εντός των επόμενων ημερών. Συνήγορος του Γκοτόβινα δήλωσε ότι ο στρατηγός θα δηλώσει «αθώος» ενώπιον του δικαστηρίου.
Ο Γκοτόβινα μεταφέρθηκε με στρατιωτικό αεροπλάνο στο Ρότερνταμ από τη Μαδρίτη, προτού μεταβεί στο κέντρο κράτησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
Ο Γκοτόβινα, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη σε πολυτελές ξενοδοχείο των Καναρίων Νήσων, καταζητείτο από το ICTY από το το 2001.
Κατηγορείται για το θάνατο εκατοντάδων Σερβοβόσνιων αμάχων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Καταιγίδα» (1995), με την οποία οι κροατικές δυνάμεις έδωσαν τη χαριστική βολή στην αυτοανακηρυχθείσα Σερβική Δημοκρατία της Κράινα.
Ο Αντε Γκοτόβινα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κροατία και, σύμφωνα με το BBC, η είδηση της σύλληψής του συνοδεύτηκε από έντονες διαμαρτυρίες στο Ζάγκρεμπ. Περίπου 500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Κροατίας για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον συλληφθέντα.
Αντιθέτως, με μεγάλη ικανοποίηση έγινε δεκτή η είδηση της σύλληψής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι απομακρύνθηκε ένα σημαντικό εμπόδιο για την ένταξη της Κροατίας στην Κοινότητα.
«Ξεπεράστηκε ένα σημαντικό εμπόδιο για την Κροατία, η οποία οφείλει βέβαια να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, η σύλληψη του Αντε Γκοτόβινα αποτελεί κρίσιμη καμπή για την ευρύτερη περιοχή, η οποία απομακρύνεται από το εθνικιστικό της παρελθόν και στρέφεται προς το ευρωπαϊκό της μέλλον» υποστήριξε ο κ. Ρεν.
Η σύλληψη του Γκοτόβινα δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στις κυβερνήσεις Σερβίας/Μαυροβουνίου και Βοσνίας/Ερζεγοβίνης για τη σύλληψη ή την παράδοση στο ICTY των καταζητούμενων Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της γενικής εισαγγελέως, Κάρλα Ντελ Πόντε μετά τη σύλληψη του Γκοτόβινα: «Τώρα περιμένω τον Μλάντις και τον Κάρατζιτς».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Η selfie του Ανδρουλάκη με Σάντσεθ και Λούλα
- Ποιες χώρες θα είναι οι πλουσιότερες στην Ευρώπη μέχρι το 2030 – Ουραγός η Ελλάδα
- Μυτιλήνη: Σοβαρές ελλείψεις σε βασικά προϊόντα από την διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων
- Χολαργός: Συνελήφθη 46χρονος για παιδική πορνογραφία – Οργάνωνε εκδρομές με ποδήλατα για ανηλίκους
- Ο Γιώργος Παπασταμούλος συνδέει την Αθήνα με τους Κενυάτες δρομείς σε ένα ντοκιμαντέρ στα 2.500 μ. υψόμετρο
- «Το πιο τρελό πράγμα που έχει συμβεί στην καριέρα μου»: Περήφανος ο ΛεΜπρόν που έπαιξε στα Playoffs με τον γιο του

