
Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν ότι… διαφωνούν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Τις διαφωνίες τους στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν επιβεβαίωσαν η Κοντολίζα Ράις και ο Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια της συνάντησής τους στη Μόσχα. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη έχει δικαίωμα στον εμπλουτισμό ουρανίου.
30
Τις διαφωνίες τους στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν επιβεβαίωσαν η Κοντολίζα Ράις και ο Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια της συνάντησής τους στη Μόσχα. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη έχει δικαίωμα στον εμπλουτισμό ουρανίου.
«Όλα τα μέλη της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων έχουν το δικαίωμα αυτό» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις θέσεις των ΗΠΑ.
Ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι το όλο ζήτημα αφορά τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και τους επιθεωρητές της. «Δεν βλέπουμε το λόγο να παρακάμψουμε τη συγκεκριμένη Υπηρεσία για να λύσουμε το θέμα» κατέληξε.
Από την πλευρά της η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τεχεράνη να τηρήσει και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχετική Συνθήκη.
Πάντως, η Κοντολίζα Ράις βρήκε και κοινά σημεία στην πολιτική Ρωσίας – ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα: «Εργαζόμαστε από κοινού στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους να πάρουν από την Τεχεράνη τις απαντήσεις που όλοι θέλουμε σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα».
Το μεσημέρι του Σαββάτου η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε δεκτή και από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει το ίδιο θέμα.
Στη συνέχεια αναχώρησε για το Λονδίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον Βρετανό ομόλογό της Τζακ Στρο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ουκρανία: Αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο μετά την τριήμερη κατάπαυση του πυρός
- Πάνω από 500.000 άνθρωποι σε αιμοκάθαρση στις ΗΠΑ – Μια αιρετική λύση για αύξηση μοσχευμάτων
- Βενεζουέλα: Θα γίνει η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ, ρωτάει δημοσιογράφος τη μεταβατική πρόεδρο Ροδρίγκες
- ΜΚΟ: Αλματώδης αύξηση των εσωτερικών εκτοπισμών εξαιτίας ένοπλων συρράξεων
- Διδυμότειχο: Ερωτήματα προκαλεί το δέντρο στην κορυφή της αποκαταστημένης ξύλινης στέγης του Τεμένους Βαγιαζήτ
- Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 10 νεκροί εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων
