51

Έντονες πιέσεις για την οριστικοποίηση του νέου Συντάγματος εντός της προθεσμίας της 22ας Αυγούστου ασκούν διπλωμάτες από ΗΠΑ, Βρετανία και ΟΗΕ, ενόσω μαίνεται ανεξέλεγκτη η βία στο Ιράκ. Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί την Πέμπτη βορείως της Βαγδάτης από αυτοσχέδια βόμβα…

Ανώτατοι διαπραγματευτές από την πλευρά των σιιτών και των Κούρδων υπαινίσσονται ότι η συμφωνία επί του νέου ιρακινού Συντάγματος μπορεί να επιτευχθεί αρκετές ημέρες πριν από την καταληκτική προθεσμία της Δευτέρας, ωστόσο οι σουνίτες -ο τρίτος «παίκτης» στις διαβουλεύσεις- υποβαθμίζουν τη σχετική πιθανότητα.

Λόγω της αδυναμίας συμφωνίας το ιρακινό Κοινοβούλιο παρέτεινε κατά επτά ημέρες, έως τις 22 Αυγούστου, τη διορία για την επίτευξη συμφωνίας. ΗΠΑ, Βρετανία και ΟΗΕ εντείνουν πλέον τις πιέσεις τους, αποφασισμένοι να «δουν» εμπρόθεσμα το τελικό κείμενο του ιρακινού Συντάγματος.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές καλούνται να συνενώσουν τις διαφωνίες τους επί τριών θεμελιωδών ζητημάτων: φεντεραλισμός, ρόλος του Ισλάμ και διανομή εσόδων από τις φυσικές πηγές του Ιράκ.

Αμείωτη βία και αμερικανικές ενισχύσεις

Εν μέσω των πολιτικών διεργασιών η βία μαίνεται ανεξέλεγκτη. Στο Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εις βάρος τεμένους, όπου συναντάτο ο κυβερνήτης της πόλης με υψηλόβαθμους σουνίτες μουσουλμάνους κληρικούς. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως αρκετά άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση.

Βορείως της Βαγδάτης, τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο, μεταδίδει το Reuters. Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ έχει ξεπεράσει πλέον τους 1.850.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ενισχύουν την ασφάλεια των φυλακών που τελούν υπό τη διοίκησή τους στο Ιράκ, στέλνοντας άλλους 700 Αμερικανούς στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας. Το BBC επισημαίνει ότι το τάγμα θα αναπτυχθεί στο Ιράκ εντός των προσεχών δύο μηνών.

Επικαλούμενη στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου, η εφημερίδα Washington Post αναφέρει ότι ο αριθμός των φυλακισμένων στα αμερικανικά κέντρα κράτησης στο Ιράκ έχει υπερδιπλασιαστεί από το φθινόπωρο του 2004, περνώντας από τους 5.400 κρατούμενους τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 10.800 σήμερα.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να δώσουν στην κυβέρνηση του Ιράκ τον πλήρη έλεγχο των κρατουμένων όσο πιο γρήγορα είναι αυτό εφικτό. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπους δεν έχει αναφερθεί σε κάποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Χρονοδιάγραμμα απόσυρσης ζητά η Ρωσία

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισηγήθηκε την Πέμπτη τη διενέργεια διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ -χρονικά πριν από το τέλος του 2005-, και παράλληλα έκρινε ότι είναι απαραίτητο να εκπονηθεί χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το ιρακινό έδαφος.

«Θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή αποχώρηση των ξένων δυνάμεων. Πολλοί Ιρακινοί τις θεωρούν ως δυνάμεις κατοχής και αυτό είναι μία πραγματικότητα που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας» υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδεχόμενος στο ρωσικό θέρετρο Σότσιο τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ