
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Λίβερπουλ στα πέναλτι
Απίστευτος τίτλος, απίστευτη ανατροπή. Η Λίβερπουλ αν και έκλεισε το πρώτο ημίχρονο του τελικού του Champions League πίσω στο σκορ με 3-0, αναδείχθηκε τελικά πρωταθλήτρια Ευρώπης επικρατώντας 3-2 στα πέναλτι της Μίλαν, με το 90λεπτο να λήγει 3-3.
66
Πρωταθλήτρια Ευρώπης για πέμπτη φορά στην ιστορία της αναδείχθηκε η Λίβερπουλ. Οι «κόκκινοι» επικράτησαν 3-2 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 3-3) της Μίλαν, στον συγκλονιστικό τελικό του Champions League που διεξήχθη στο στάδιο «Κεμάλ Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης και κατέκτησαν το τρόπαιο για πρώτη φορά από το 1984.
Στην κανονική διάρκεια του αγώνα, οι Ιταλοί προηγήθηκαν 3-0 στο ημίχρονο χάρη σε γκολ των Μαλντίνι (1΄) και Κρέσπο (39΄, 44΄), αλλά οι «κόκκινοι» απάντησαν με τους Τζέραρντ (54΄), Σμίτσερ (56΄) και Τσάμπι Αλόνσο (60΄) και αποδείχθηκαν πιο ψύχραιμοι από την άσπρη βούλα.
Ήταν ένας πραγματικά εκπληκτικός τελικός, που από το πρώτο έως και το τελευταίο λεπτό κατάφερε να καθηλώσει όλους όσους το παρακολουθούσαν.
Η Μίλαν είχε την ευκαιρία να επιστρέψει στην κορυφή, ύστερα από ένα χρόνο απουσίας, όμως όπως φάνηκε υποτίμησε τη Λίβερπουλ, που πάλεψε έως το τέλος και δικαιώθηκε, ακόμα και αν την επόμενη χρονιά δεν θα συμμετέχει στο Champions league, καθώς κατέλαβε την 5η θέση στην premier league και έχασε το εισιτήριο.
Στην παράταση οι Ιταλοί είχαν περισσότερες δυνάμεις, τη στιγμή που οι «κόκκινοι» άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με κράμπες. Αντεξαν όμως, αν και στο 118΄ οι παίκτες του Αντσελότι έχασαν απίστευτη διπλή ευκαιρία με τον Αντρέι Σεβτσένκο.
Την κεφαλιά του Ουκρανού απέκρουσε δύσκολα ο Ντούντεκ, ο Σεβτσένκο ξανακέρδισε τη μπάλα, αλλά την έστειλε εξ επαφής πάνω στο κεφάλι του Πολωνού, που είδε την εστία του να σώζεται από βέβαιη παραβίαση.
Και ήταν αυτός, ο τερματοφύλακας που τόσο έχει αμφισβητηθεί, που χάρισε το τρόπαιο στη Λίβερπουλ. Στη διαδικασία των πέναλτι είπε «όχι» σε Πίρλο και Σεβτσένκο (μοιραίος, σε αντίθεση με τον προ διετίας τελικό με τη Γιουβέντους στο «Ολντ Τράφορντ»), ενώ ο Σερζίνιο έστειλε τη μπάλα άουτ.
Ετσι η αγγλική ομάδα, παρά την απόκρουση του Ντίντα στο πέναλτι του Ρίισε, κατέκτησε το τρόπαιο για πέμπτη φορά στην ιστορία της και έδωσε την ευκαιρία στον Ράφα Μπενίτεθ να επαναλάβει το κατόρθωμα του Ζοζέ Μουρίνιο, κερδίζοντας σε διαδοχικές χρονιές το Κύπελλο UEFA και το Champions League.
Η σειρά των πέναλτι: Σερζίνιο άουτ, 0-1 Χάμαν, Πίρλο Απόκρουση Ντούντεκ, 0-2 Σισέ, Τόμασον 1-2, Απόκρουση Ντίντα Ρίισε, Κακά 2-2, 2-3 Σμίτσερ, Σεβτσένκο Απόκρουση Ντούντεκ.
ΜΙΛΑΝ: Ντίντα, Καφού, Σταμ, Νέστα, Μαλντίνι, Γκατούζο (112΄ Ρουί Κόστα), Πίρλο, Ζέεντορφ (85΄ Σερζίνιο), Κακά, Κρέσπο (85΄ Τόμασον), Σεβτσένκο.
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Ντούντεκ, Φίναν (46΄ Χάμαν), Κάραγκερ, Χίπια, Τραορέ, Λουίς Γκαρσία, Τζέραρντ, Τσάμπι Αλόνσο, Ρίισε, Κιούελ (23΄ Σμίτσερ), Μπάρος (85΄ Σισέ).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Και το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει τη συνάντηση Πούτιν – Αραγτσί «στην Αγία Πετρούπολη»
- Σικελία: Αναχωρεί για τη Γάζα ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα στόλος με ανθρωπιστική βοήθεια
- Επίθεση – Ουάσιγκτον: Η βία δεν έχει θέση «στη δημοκρατία μας», τονίζει ο Ομπάμα
- Πετρέλαιο: Αυξάνονται οι τιμές κατά 2% και πλέον ελλείψει συνομιλιών ΗΠΑ – Ιράν
- SIPRI: Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες πλησίασαν τα 3 τρισ. δολάρια το 2025
- Λίβανος: 14 νεκροί, ανάμεσά τους 2 παιδιά στις επιθέσεις του Ισραήλ


