53

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής ενημέρωσε τους δικαστές οι οποίοι διεξάγουν έρευνες σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά την στρατιωτική δικτατορία του Πινοτσέτ, ότι διαθέτουν έξι μήνες για να ολοκληρώσουν την έρευνα και να απαγγείλουν κατηγορίες.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον Ανώτατο Δικαστή Μάρκος Λιμπεντίνσκυ, ο οποίος δήλωσε ότι στόχος είναι να επιταχυνθεί η απόδοση δικαιοσύνης για τις εν λόγω υποθέσεις. Ο Λιμπεντίνσκυ δήλωσε ότι η προθεσμία των έξι μηνών ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου. «Επιζητείται η ταχύτητα, για να τεθεί ένα τέλος στις δίκες», είπε.

Πριν προβεί στην ανακοίνωση αυτή ο Λιμπεντίνσκυ είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία επιτροπής φυλακισθέντων και συγγενών εξαφανισθέντων, μέλη της οποίας δήλωσαν ότι διαφωνούν με την δημιουργία μηχανισμών που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο των ερευνών. Η οργάνωση αυτή πιέζει σθεναρά για την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον όσων διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην διάρκεια της χούντας υπό τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος ηγήθηκε του πραξικοπήματος του 1973 και αντιμετωπίζει και ο ίδιος διώξεις.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκάλεσε διαφορετικές αντιδράσεις στο πολιτικό φάσμα της Χιλής. Ο πρόεδρος της χώρας Ρικάρδο Λάγος, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Γερμανία, χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ θετική απόφαση για τη χώρα». «Επιδιώκουμε να εγκαθιδρύσουμε έναν δικαστικό μηχανισμό με μεγαλύτερη ταχύτητα όσον αφορά στην εκδίκαση των υποθέσεων και σεβασμό στην αναζήτηση της αλήθειας και την επιδίκαση ποινών στις περιπτώσεις που διακριβώνεται η διάπραξη εγκλημάτων».

Ωστόσο, στο Κογκρέσο, ο Χριστιανοδημοκράτης Γκαμπριέλ Ασένσιο δήλωσε ότι εξεπλάγη από την απόφαση. Προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή θα προκαλέσει βιασύνη στις δικαστικές διαδικασίες και αποφάσεις, οδηγώντας σε πιθανή μελλοντική ακύρωσή τους. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στην πραγματικότητα η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μπορεί να αποβεί προς όφελος όσων καταπάτησαν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η αργοπορία των δικών οφείλεται ακριβώς στη μηδενική συνεργασία από μέρους εκείνων οι οποίοι, γνωρίζοντας την αλήθεια, εφηύραν 1.000 τρόπους για να την αποκρύψουν: συμφωνίες σιωπής, επίκληση του καθήκοντος και άλλες τέτοιες δικαιολογίες για να μην συνεργασθούν με τα δικαστήριο», είπε ο Ασένσιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ