Ουάσιγκτον: Πολυετής μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα περισσοτέρων από 100.000 ατόμων παρέχει επιπλέον αποδείξεις ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κάνει καλό στην καρδιά. Ωστόσο δεν έχει αντίστοιχα οφέλη για την θωράκιση του οργανισμού έναντι του καρκίνου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Ερευνητική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δρ Γουόλτερ Γουίλετ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 71.910 γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη Nurse’s Health και 37.725 άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη Health Professional Follow-up Study. Η μελέτη ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες μέχρι και το 1998.

Όλοι ήταν ελεύθεροι σημαντικών ασθενειών όταν ξεκίνησε η μελέτη. Σε τακτική βάση συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες. Τελικά καταγράφηκαν 9.329 εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνοι ή θάνατοι μεταξύ των γυναικών και 4.957 μεταξύ των ανδρών.

Συγκριτικά με την παντελή απουσία κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, όσοι έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά είχαν ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου (ποσοστό 12%), χωρίς ωστόσο να παρατηρείται αξιοσημείωτη στατιστική διαφορά στους καρκινικούς δείκτες. Ωστόσο ακόμα και η κατανάλωση μιας μερίδας λαχανικών και φρούτων μείωνε τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 11%.

Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών παρείχε το μεγαλύτερο όφελος για τον οργανισμό. Πάντως και η κατανάλωση κουνουπιδιού, λάχανου, κάρδαμου και μπρόκολου σχετίστηκε με χαμηλότερο ρυθμό εκδήλωσης καρκίνου στους άνδρες που κάπνιζαν, αλλά δεν έπαιρναν πολυβιταμίνες. Χαμηλότερος ήταν και ο κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης για τους άνδρες που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες των προαναφερόμενων λαχανικών.

Σε συνοδευτικό άρθρο, οι Δρ Αρθρουρ Σκάτζκιν και Βίκτορ Κιπνις του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου εξηγούν ότι μια πιθανή εξήγηση για την μη προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών έναντι του καρκίνου είναι διότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος μόνο για όσους τρώνε λίγα φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα δεδομένου ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη -νοσηλεύτριες και άλλοι επαγγελματίες της Υγείας- έτειναν να περιλαμβάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή τους, η προστατευτική δράση δεν θα ήταν παρατηρήσιμη.

Μια άλλη άποψη είναι ότι ο καρκίνος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εκδηλωθεί συγκριτικά με τα καρδιακά νοσήματα, άρα μπορεί να απαιτείται περισσότερος χρόνος για να αναδειχθεί η προστατευτική δράση της μεγάλης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Καρδιολογικό, Πνευμονολογικό και Αιματολογικό Ινστιτούτο, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Τμήμα Εσπεριδοειδών της Φλόριντα των ΗΠΑ.

health.in.gr