Δεν τίθεται θέμα «λογοκρισίας» του Ηλία Βενέζη ξεκαθαρίζει το υπουργείο Παιδείας
Διευκρινίσεις από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σχετικά με την απουσία δύο κειμένων του Ηλ.Βενέζη από βιβλίο της τετάρτης δημοτικού ζήτησε το υπουργείο Παιδείας. Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση ελέγχου της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
30
Διευκρινίσεις από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σχετικά με την απουσία δύο κειμένων του Ηλία Βενέζη από βιβλίο της τετάρτης δημοτικού ζήτησε το υπουργείο Παιδείας. Ο υφυπουργός Σπύρος Ταλιαδούρος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση ελέγχου της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
Το θέμα έφερε στην επιφάνεια ο βουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, με επίκαιρη επερώτησή του στη Βουλή.
Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «λογόκρινε» το αναγνωστικό της Δ Δημοτικού, «κόβωντας» τις ενότητες «Έτσι είναι ο πόλεμος» του Ηλία Βενέζη, στην οποία ένα παιδί διαπιστώνει ότι τον πόλεμο προκαλούν οι άνθρωποι, καθώς και την ενότητα «Ο Δρίμακος», στην οποία ένας δούλος επαναστατεί για να ανακτήσει την ελευθερία του.
Ο υφυπουργός Σπύρος Ταλιαδούρος είχε δηλώσει άγνοια για το θέμα, αλλά υποσχέθηκε ότι θα το διερευνήσει.
Σχολιάζοντας το θέμα, η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «δεν είναι θέμα εξαίρεσης». Όπως εξήγησε, «το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο κάθε χρόνο μας στέλνει διάφορες οδηγίες και δεν είναι απλώς γνωμοδοτικό, αλλά δημιουργεί την ύλη».
Προσέθεσε δε ότι πρόκειται για δύο κείμενα που δεν επηρεάζουν, σύμφωνα με την υπουργό, ουσιαστικά την εξέλιξη των παιδιών. «Θα ζητηθούν εξηγήσεις από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, γιατί ζήτησε την εξαίρεση, αλλά δεν είναι πολιτικό θέμα προς Θεού» κατέληξε η κ. Γιαννάκου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό και στους δρόμους γύρω από το λιμάνι του Πειραιά
- Κουτλουάι: «Δεν κατάλαβα γιατί ο Όσμαν πήγε στον ΠΑΟΚ» (vid)
- Στο Κρεμλίνο η ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας – Στο επίκεντρο η Ουκρανία και η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών
- Κούβα: Ιστιοφόρο ισπανικής ΜΚΟ έφτασε με ανθρωπιστική βοήθεια
- Μπορεί η AI να «εφεύρει» ένα σπάνιο πουλί;
- Κυψέλη: Θρίλερ με τη σορό που βρέθηκε σε βαλίτσα – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Φοβερά λόγια του Φεράν Τόρες: «Το γκολ το έβαλαν 47 εκατομμύρια Ισπανοί όχι εγώ»
- Κύπρος: 52 χρόνια μετά οι μνήμες παλεύουν να μείνουν ζωντανές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442