30

Μία ακόμα νύχτα διαδηλώσεων έζησε η πρωτεύουσα του Ιράν με τους φοιτητές να ζητούν την προώθηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης για να αποτρέψουν την πορεία προς το Πανεπιστήμιο.

Στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου έσπευσαν εκπρόσωποι του Ιδρύματος και των Αρχών, με σκοπό την εκτόνωση της έντασης. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο προηγούμενα 24ωρα, χιλιάδες φοιτητές διαδήλωναν κατά των σκληροπυρηνικών του καθεστώτος, αλλά και κατά του προέδρου Χαταμί, τον οποίο κατηγορούν ότι δεν έχει το σθένος να προωθήσει τις απαραίτητες πολιτικές αλλαγές.

Στο χώρο του Πανεπιστημίου έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεκάδες άτομα συνελήφθησαν.

Αντίδραση των ΗΠΑ

Την ανησυχία της για τις συλλήψεις διαδηλωτών εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

«Ανησυχούμε για τις συλλήψεις διαδηλωτών, που κρατούνται απλά και μόνο γιατί εξέφρασαν τις πολιτικές απόψεις τους και αναμένουμε από το καθεστώς να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τους αφήσει ελεύθερους» δήλωσε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες Ιρανών βουλευτών ότι η Ουάσινγκτον υποδαυλίζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό