
Πολύ θα ήθελαν οι ΗΠΑ να δουν τον ΟΗΕ να εξαφανίζεται από προσώπου γης, λέει ο Μπλιξ
Κατά των αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπους που τον «κύλισαν στη λάσπη» στρέφεται ο απερχόμενος επικεφαλής της UNMOVIC. «Οι ΗΠΑ θεωρούν τον ΟΗΕ ξένη δύναμη, την οποία πολύ θα ήθελαν να δουν να εξαφανίζεται από προσώπου γης» υπογραμμίζει ο Χανς Μπλιξ.
51
Κατά των αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπους που τον «κύλισαν στη λάσπη» στρέφεται ο απερχόμενος επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου, Επαλήθευσης και Επιθεώρησης του ΟΗΕ (UNMOVIC). «Οι ΗΠΑ θεωρούν τον ΟΗΕ ξένη δύναμη, την οποία πολύ θα ήθελαν να δουν να εξαφανίζεται από προσώπου γης» υπογραμμίζει ο Χανς Μπλιξ σε μία πρωτοφανή επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στη συνέντευξη «φωτιά» που παραχωρεί στον Guardian, o Χ.Μπλιξ παραδέχεται ότι όταν ο πόλεμος άρχισε να διαγράφεται στον ορίζοντα, η Ουάσινγκτον άσκησε πιέσεις στους επιθεωρητές, ώστε να είναι οι αναφορές τους επιβαρυντικές για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Η κυβέρνηση του Τζορτζ Ο.Μπους, προσθέτει ο ίδιος, ήταν εξαιρετικά ενοχλημένη από το γεγονός ότι οι επιθεωρητές «δεν έκαναν πλέον λόγο» για εντοπισμό βομβών διασποράς ή πυραύλων όσο πλησίαζε η ώρα του πολέμου.
Ο απερχόμενος επικεφαλής της UNMOVIC στρέφει τα πυρά του κατά των αξιωματούχων εκείνων της αμερικανικής κυβέρνησης και ειδικά του Πενταγώνου, που όπως υποστηρίζει δεν έχουν σταματήσει να τον συκοφαντούν και να τον υπονομεύουν τα τελευταία τρία χρόνια που βρίσκεται στην κεφαλή της υπηρεσίας.
Ο Μπλιξ τονίζει πως έχει «δυσφημιστές» στην Ουάσινγκτον· αφήνει στην άκρη τη γλώσσα της διπλωματίας και επιτίθεται σφοδρά κατά των ΗΠΑ. «Υπάρχουν μπάσταρδοι που έχουν διαδώσει ανάρμοστα πράγματα για μένα στα μέσα ενημέρωσης. Όχι φυσικά ότι έδωσα μεγάλη σημασία» αναφέρει.
Συνεχίζοντας, κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θεωρούν τον ΟΗΕ ως «ξένη δύναμη», την οποία πολύ θα ήθελαν να τη δουν να εξαφανίζεται από προσώπου γης, δίχως να αφήσει ίχνη. Δηλώνει, δε, βέβαιος πως πολλά στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης «δεν θα ένοιωθαν καθόλου άβολα βλέποντας τον ΟΗΕ να διαλύεται και να χύνεται στον ποταμό Ιστ Ρίβερ [στη Νέα Υόρκη]». Η Ουάσιγκτον κατά τον Μπλιξ δεν βλέπει τον ΟΗΕ ως έναν θεσμό για να λαμβάνονται αποφάσεις από τα κράτη-μέλη του, αλλά ως ξένο σώμα.
«Με κύλησαν στη λάσπη, στο πιο χαμηλό σημείο» απαντά ο Χανς Μπλιξ στο ερώτημα του Guardian εάν ο ίδιος υπήρξε θύμα σκόπιμης συκοφάντησης. Αναγνωρίζει επιχειρώντας να κρατήσει τις ισορροπίες πως σε γενικές γραμμές οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ ήταν καλές, όμως δεν κρύβει ότι προ του πολέμου ασκήθηκαν στους επιθεωρητές έντονες πιέσεις.
Σε συνέντευξή του, άλλωστε, στα Νέα της Τετάρτης υποστηρίζει ότι «οι ΗΠΑ είχαν πολλούς λόγους για να κάνουν αυτό τον πόλεμο και για πολύ καιρό διακήρυτταν ότι η απομάκρυνση του Σαντάμ ήταν ο κύριος στόχος τους. Ο Κ.Πάουελ έλεγε ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής ήταν ο στόχος, αλλά οι ΗΠΑ ήθελαν επίσης να ξεφορτωθούν τον Σαντάμ. Και αυτό δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμα του ΟΗΕ».
Όσον αφορά στη δήλωση Ράμσφελντ ότι πιθανώς ο Σαντάμ να κατέστρεψε τα απαγορευμένα όπλα προ του πολέμου, ο Χ.Μπλιξ χαμογελά ειρωνικά και δηλώνει: «Θα θέλαμε να δούμε στοιχεία γι αυτή την εξήγηση, αλλά νομίζω ότι θα ήταν λίγο απίθανο να ήταν έτσι, αφού εμείς είμασταν στο Ιράκ, επιθεωρούσαμε παντού και αν τα κατέστρεψαν τότε, το πιο πιθανό ήταν να είχαμε δει κάτι».
«Όλοι θέλουμε, επιτέλους, να μάθουμε την αλήθεια» υπογραμμίζει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του Τζορτζ Ο.Μπους ο απερχόμενος επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου, Επαλήθευσης και Επιθεώρησης των Ηνωμένων Εθνών (UNMOVIC).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γκέρντα Τάρο: Ο Ρόμπερτ Κάπα κι ένας έρωτας μέσα στον πόλεμο
- Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν είναι ευχαριστημένος» με τη νέα πρόταση του Ιράν – Αλλά προτιμά να μην το ισοπεδώσει
- Κλειστό το φαράγγι της Σαμαριάς – Διαμαρτυρία των κατοίκων
- Ατύχημα στον Άραξο – Στο νοσοκομείο τρεις δημοσιογράφοι μετά από πτώση σκάλας σε τελετή
- Γιώργος Χριστοδούλου: «Ήμουν ο πρώτος ηθοποιός που παραιτήθηκε από την ‘Λάμψη’»
- Ο Μάικ Τζέιμς ζήτησε συγγνώμη για την αποβολή του: «Δεν θα μιλάω για τους διαιτητές» (pic)


